статистически данни за хепатита

Наближаването на 28 юли – международен ден на борбата срещу хепатит е повод да обърнем още малко внимание на това сериозно заболяване на черния дроб.

Хепатит – водещо вирусно заболяване в световен мащаб

Като хепатит се определят случаите, когато е налице възпаление на черния дроб и увреждане на чернодробната тъкан (паренхим). То може да е резултат от различни фактори, като най-често причината е заразяване с вируса на хепатита.

От хроничен вирусен хепатит тип В и С са засегнати около 600 милиона души по света. В Европа страдат около 15 милиона. Това го нарежда сред най-разпространените вирусни заболявания в световен мащаб.

Хепатит – статистика за България

Данните сочат, че у нас от вирусен хепатит страдат поне 500 хиляди човека. Липсва официална статистика за броя на засегнатите от алкохолен и токсичен хепатит, но се счита, че те са не по-малко от 100 хиляди. Простата сметка показва, че почти 10% от българите страдат от хепатит в различните му форми.

Като включим към този брой и хората с други проблеми с черния дроб като стеатоза (омазнен черен дроб), цироза и уголемен черен дроб (хепатомегалия), става ясно че увреждането на този орган е сред най-честите здравословни проблеми.

Това е основната причина у нас да се обръща сериозно внимание на лечението и превенцията на хепатит и да се дава гласност на новите тенденции, оповестявани покрай проявите, свързани с международния ден на борбата срещу хепатит. Интересно е да се отбележи, че преди няколко години България става третата държава в Европейския съюз и първа в Източна Европа, която предприема стъпки за създаване на Национален хепатитен план. Неговата цел е да се запознава по-обстойно населението с особеностите на хепатита, да се намали броя на заразените и да се повиши този на хората, разчитащи на качествена превенция.

От най-съществено значение все пак остава нуждата от подпомагане на болните от хепатит в борбата им за справяне с коварното чернодробно заболяване.

Препоръки за хората с хепатит

Днес се прилагат най-разнообразни методи за лечение на хепатит и възстановяване на черния дроб. Основната препоръка към засегнатите пациенти е да се придържат строго към предписаното им лечение и да спазват всички препоръки на лекарите. Това е основното условие за справяне при възпаление на черния дроб.

Друга препоръка насочва към сериозно отношение спрямо проявата на симптоми на хепатит или друго заболяване на черния дроб. Проблемите с черния дроб от всякакъв характер постепенно прогресират и създават риск от усложнения, но добрата новина е, че този орган може да се възстанови успешно, ако му се осигури комфорт и се намали натовареността му.

У нас действа задължителна ваксинационна програма, според която всеки роден след 1992 г. е ваксиниран срещу хепатит B. Ваксината обаче има определена давност и не намалява нуждата от профилактика и качествена грижа за черния дроб. Като универсална препоръка в тази насока, на всеки човек с хепатит или симптоми на чернодробно заболяване се препоръчва прием на хепатопротектори като Хептен / Hepten®. Продуктът е с природен състав, позволяващ продължителна употреба и показва изключително добри резултати за възстановяване на черния дроб и неговите функции.

Save

borola
Сподели: