видове хепатити

Има различни видове хепатити (A, B, C, D и E), познати още като хепатитни вируси, които може да доведат до възпаление на черния дроб. Те принадлежат към различни вирусни семейства и нямат връзка помежду си, а пътищата им на предаване и формите също се различават.

Вирусните хепатити – A и E най-често се предават чрез поглъщане на замърсена храна или вода, докато B, C и D – се предават по кръвен и/или полов път. При заразяване могат да се появят симптоми, но могат и да липсват, а също да са специфични и леки. А, сега, нека ги разгледаме по-детайлно.

Видове хепатити

Сега ще ви представим всички видове хепатити систематизирано, за да бъдете информирани за тях.

  • Хепатит A (HAV) се предава най-често чрез замърсена вода или храна. Инфекцията с вируса може да причини остро възпаление на черния дроб и обикновено се лекува сравнително лесно, и преминава без усложнения. Важно е да споменем, че всички хора с хронични чернодробни заболявания е добре да се ваксинират срещу този вид хепатит, за да се предпазят от инфекцията. Рискова група са служителите в хранително-вкусовата промишленост, както и здравните работници. Не забравяйте, че преди пътуване, особено в страни извън Европейския съюз – трябва да проверите дали е необходим такъв тип ваксинация.
  • Хепатит B се предава по кръвен път или чрез други телесни течности, напр. при нараняване на кожата или незащитен полов акт. В зависимост от количеството вирус в заразения материал, дори малки количества от него могат да доведат до инфекция, съответно – заболяване. Вирусът също може да бъде предаден на детето и от майката, преди или по време на раждане. Острата инфекция с хепатит B може да доведе до сериозни последици като остра чернодробна недостатъчност. А, ако имате хроничен ход на инфекцията и тя продължава с години, може да се предизвика цироза и хепатоцелуларен карцином.
  • Вирусът на хепатит C (HCV) е идентифициран чак през 1988 година, а предаването му става чрез заразена кръв или чрез наранявания на лигавицата. Рискът от предаване по полов път е нисък, но се наблюдава при определени групи хора и сексуални практики. Протичането на хронична инфекция може да доведе отново до фиброза, цироза и хепатоцелуларен карцином с времето.
  • Инфекция с вируса на хепатит D (HDV) е възможна само във връзка с остра или хронична инфекция с хепатит B. Възможните варианти за предаване на вируса, съответстват с тези на хепатит B. А, за хода на заболяването след инфекция се прави разлика дали инфекцията с хепатит D е настъпила едновременно с тази на хепатит B или следствие. Във втория случай, черният дроб страда значително повече.
  • Подобно на вируса на хепатит A, вирусът на хепатит E (HEV) се предава предимно чрез инфекции или контакт със замърсена храна, или вода (недобре термично обработено месо, напр.).

Не забравяйте, че някой от видовете хепатити могат да бъдат открити след повече време от 6 месеца – и тогава вече те са хронични. И така, вече знаем малко повече за всички видове хепатити и защо е важно да се пазим от всеки един от тях – бъдете отговорни във всяко ваше действие и отделяйте специално внимание на грижите за вашето здраве!

Помощ в борбата при всички видове хепатити

В допълнение към чернодробното лечение при различните видове хепатити, специалистите в България препоръчват прием на Хептен / Hepten®, който е изцяло природен продукт, оказващ мощна подкрепа на хепатоцитите (чернодробните клетки) и подпомагащ тяхното възстановяване – в резултат на това, функцията на черния ви дроб е подобрена.

Активната съставка в продукта е силимарин, вещество, извлечено от растението Бял трън. А, иновативните му течни капсули (Solucaps), помагат за по-бързото му усвояване от организма. Без противопоказания и подходящ за продължителна употреба.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и да поръчате още сега от сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: