вирусен хепатит

Според актуалната справка за епидемиологичната обстановка в страната през 46 седмица на 2018 г. са регистрирани 81 случая на остър вирусен хепатит. Това превръща чернодробното заболяване в третото по разпространение след варицелата и стомашно-чревните инфекции и логично ни кара да му обърнем дължимото внимание. Кои симптоми издават наличието му и по какъв начин да го лекуваме? Отговорите на тези въпроси ще узнаете само ако прочетете докрай тази статия.

Симптоми на вирусен хепатит

Вирусният хепатит е изключително коварно заболяване. В голяма част от случаите той протича безсимптомно или се „маскира“ с нетипични симптоми. Такива са:

Пожълтяване на кожата

Оцветяването на кожата в жълто е най-характерният признак на вирусен хепатит. Той обаче може да насочва и към други чернодробни заболявания. За да разсеем съмненията, непременно трябва да се подложим на кръвни изследвания.

Повишена телесна температура

По-високата температура на тялото също е знак за вирусен хепатит. Обикновено стойностите, които отчита термометърът, са завишени само с няколко десети. Температурата обаче персистира.

Проблеми в стомашно-чревния тракт

И появата на храносмилателни проблеми насочва към вирусен хепатит. Израз на лошото храносмилане са диарията и гаденето.

Промяна в цвета на урината

Потъмняването на урината е симптом, който се свързва с вирусен хепатит. Причината за нетипичното оцветяване е натрупването на билирубин (жлъчен пигмент).

Сърбеж

Силното желание за чесане подсказва за вирусен хепатит. То е породено от натрупването на билирубин в кожата, който „дразни“ нервните окончания.

Болка

Появата на болка в мускулите, ставите и от дясната страна на ребрата не бива да се пренебрегва, тъй като може да сигнализира за вирусен хепатит.

Лечение на вирусен хепатит

Когато диагнозата „вирусен хепатит“ бъде потвърдена, се пристъпва към съответното лечение. То включва вливане на разтвори за подхранване на чернодробната тъкан (паренхим), спазване на специален хранителен режим и прием на обилно количество течности. Неизменна част от терапията е и приемът на висококачествен хепатопротектор.

Доказаният хепатопротектор срещу вирусен хепатит

Хептен / Hepten® от години е средство на първи избор на специалистите у нас срещу вирусен хепатит. Причината да отдават предпочитанията си на този продукт са следните – той е напълно безопасен и 100% ефективен срещу чернодробното заболяване. Тайната на безотказното действие на Хептен се крие в активната съставка силимарин, извлечена от растението Бял трън. Прецизно дозирана и съвършено пречистена, тя предпазва чернодробните клетки (хепатоцити) от загиване и ускорява тяхната регенерацията. Освен това оказва благоприятен ефект върху храносмилането и бъбречните клетки. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага силимаринът, гарантират по-бързото му и цялостно усвояване, респективно – по-мощния ефект. Хептен има отлична поносимост и е практически безвреден. Идеален е за продължителна употреба поради изцяло природния си произход.

borola
Сподели: