кафе

Според резултати от наскоро проведено изследване на специалисти от университета Дюк в САЩ любимата на повечето хора напитка за събуждане – кафето намалява опасността от развитие на неалкохолна мастна чернодробна болест. При това медицинско състояние се наблюдава наличие на високи количества мастна тъкан в черния дроб, което не е свързано с прекомерна употреба на алкохолни напитки.

Неалкохолната мастна чернодробна болест включва различен тип нарушения като чернодробна стеатоза, неалкохолен стеатохепатит и цироза на черния дроб. Заболяването може да бъде един от компонентите на метаболитния синдром и да е предупредителен знак за повишена опасност от поява на сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2.
Специалистите разчитат основно на профилактиката, която включва диетичен и двигателен режим, както и ограничен прием на наситени мастни киселини.

Ето как кафето влияе върху мастната обмяна в черния дроб.
След проведеното проучване е установено, че кофеинът понижава количеството на мастни клетки в черния дроб и повишава бета окислението на клетките чрез автофагия (разграждане на структурата на клетката). Това е първото изследване, отдаващо значение на начина, по който въздейства кофеинът върху мазнините, съсредоточени в черния дроб. С цел да се постигне този ефект и да се понижи натрупването на мазнини в черния дроб е добре хората ежедневно да приемат по 2 чаши кафе.

В допълнение е важно да отбележим, че за да запазим здравето на този жизнено важен орган е необходимо да намалим употребата на мазна храна, която въздейства върху него в същия негативен аспект като хепатита, например. Според специалисти консумацията на нездравословна храна (прекалено солени, сладки или мазни храни) само за месец може да доведе до сериозно увреждане на черния дроб.

Прекратяването на употребата на описаните вредни храни е подходящ начин за разрешаване на проблемите с черния дроб. Друг такъв е приложението на природния продукт Хептен. Хептен съдържа активна съставка силимарин (есктракт от бял трън), който е доказано, естествено и безопасно хепатопротективно средство.

borola
Сподели: