увреждане на черния дроб

Декември е месец, който много хора очакват с приповдигнато настроение и нетърпение заради празниците. Но този период неминуемо е съпроводен от обилно хранене и прекаляване с алкохолните напитки. Все пак трудно се устоява на отрупаната трапеза в приятната компания на близки и приятели.

Всичкото това изобилие обаче се отразява негативно на най-големия вътрешен орган в човешкия организъм – черният дроб. Все пак негова основна функция е да неутрализира негативния ефект от вредни вещества и токсините, попаднали или образували се в организма. Неслучайно често е наричан „химична лаборатория“ на човешкия организъм.

Въпреки че притежава уникална способност за саморегенериране, неговите функциите се затрудняват, когато в организма постъпят едновременно голямо количество вредни субстанции.

Негативни последствия за черния дроб вследствие на прекаляването с храни и напитки по празниците

Редовната консумация на алкохол и прекаляването с храни и напитки затруднява функциите на черния дроб и увеличава здравословните рискове, дори това да не се забелязва на пръв поглед и да не се наблюдава негативният ефект веднага.

Освен че може да се стигне до покачване на телесното тегло и кръвното налягане, не е за пренебрегване и негативният ефект върху черния дроб.

Как да се предпазим от увреждане на черния дроб по време на коледните и новогодишни празници?

Първото и най-важно е да се ограничи максимално приемът на алкохолни напитки. Ако се консумира алкохол по празниците, препоръчва се това да е в умерени количества и по възможност не всеки ден. Все пак от Коледа до Нова Година има няколко дни пауза, които можем да използваме за възстановяване на организма и зареждане с нови сили.

Тялото не реагира добре и на големи количества храна. Прекаляването обикновено води до негативи за здравето. Така че каквито и храни да има на трапезата, старайте се да се храните бавно, за да усетите навреме кога организмът се е наситил.

Добре е да се избягват твърде мазни и тежки храни. Ограничете максимално и млечните продукти и яйцата. Но в никакъв случай не се лишавайте от животински и растителни протеини – стремете се те да са от птиче месо, боб и ядки.

Препоръчва се и избягването на храни, които съдържат твърде много сол и захар. Такива са консервирани храни, преработени меса, сладкиши и храни, съдържащи прости въглехидрати.

Допълнителният прием на хепатопротектори подпомага функцията на черния дроб и неутрализира негативния ефект от прекаляването с храни, напитки и някои лекарствени средства. За да не се стигне до увреждане на чернодробните клетки, е уместно превантивно да се приема природният продукт Хептен / Hepten®, чиято основна активна съставка е веществото силимарин.

Хептен се отличава със своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, както и със способността да да ускорява регенерацията на чернодробните клетки.

Хептен е продукт с висока ефективност и може да се приема дълго време без странични ефекти.

borola
Сподели: