детоксикация на черен дроб

Преяждането и прекаляването с вредни храни и напитки не е просто и невинно прегрешение, а е възможно да доведе до сериозни последици за здравето на един от най-важните човешки органи – черния дроб. За съжаление системното прекаляване с вредни храни носи само негативи за черния дроб и възстановяването му впоследствие изисква повече усилия и време.

В стремежа си да се справи с вредните вещества, попаднали в организма, черният дроб, и по-специално чернодробните клетки, се претоварват и се наблюдава нарушение във функцията на органа.
Едни от най-вредните вещества за черния дроб са цигареният дим, пържените храни, вредните мазнини и захарта.

Методи за детоксикация на черен дроб с доказан ефект

Ежедневен прием на сурови зеленчуци

Независимо под каква форма ги сервирате, растителните храни носят само позитиви за здравето на черния дроб. Консумирането на поне 4 до 5 порции дневно не е лесна задача с оглед на забързания начин на живот. Но добре е да се знае, че могат да се консумират и под формата на детоксикиращ пресен зеленчуков сок – пасирани или пюрирани свежи зеленчуци.

Витамин C и витамини от група B

За най-полезни за здравето на черния дроб се смятат витамин C и витамините от група B. Вторите съдействат за произвеждането на енергия и улесняват процеса на регенерация на клетките, в това число и разпадането на мазнините и захарите. Повишеният прием на витамин B с диетата подобрява ефективността на чернодробните клетки в метаболизма на хранителните вещества и предотвратява трупането на излишни мазнини около черния дроб.
От друга страна, витамин C е мощен антиоксидант, който се бори с възпаленията в организма и предпазва от вредното въздействие на токсините и свободните радикали.

Храни, богати на калий

Калият е минерал, който все повече започва да липсва от трапезата на съвременния човек. Но това хранително вещество поддържа здравето на много от важните органи в човешкото тяло. Едни от най-богатите на калий храни са сладките картофи, банани, домати, спанак и др.

Натурални средства за подобряване функциите на черния дроб

За едно от най-ефективните природни средства за овладяване на чернодробни проблеми и подсилване способността на черния дроб да се справя с вредните токсични вещества се смята веществото силимарин. То се извлича от семената на билката Бял трън и представлява смес от изомерни флавоноидни съединения. Силимарин не позволява да се стигне до разрушаване на клетъчните структури на черния дроб и притежава мощен антиоксидантен ефект. Силимарин е и основна активна съставка в продукта Хептен / Hepten®, който, благодарение на високотехнологичната си формула – течни капсули, се усвоява бързо и ефективно от организма.
С Хептен се подпомага процесът на детоксикация на черния дроб, засилва се обмяната на веществата и се подобрява изхвърлянето на токсини от организма.

borola
Сподели: