Диета при болна жлъчка

От здравето на жлъчката до голяма степен зависи и здравето на черния дроб – органът, който пречиства тялото от токсини и вредни вещества. Затова освен за черният дроб, трябва да помислим и за здравето на жлъчния мехур. Този малък орган с крушовидна форма отговаря за складирането на жлъчна течност, необходима за успешното разграждане на мазнините, попаднали с храната. Тя се освобождава в процеса на храносмилане и подпомага перисталтиката и усвояването на мазнините. При възпаление или други проблеми с органа обаче се възпрепятства неговото нормално функциониране и може да се стигне до нежелани усложнения.

Диета при болна жлъчка – кои са най-подходящите храни?

Дори при липса на проблеми с жлъчката, е силно препоръчително да се следва щадящ хранителен режим, който да предотврати бъдещо влошаване на нейните функции. Ето каква е най-подходящата диета при болна жлъчка:

  • Храни със съдържание на фибри – тези храни подпомагат храносмилателния процес в организма. Но конкретните ползи за жлъчния мехур се изразяват в превенция на формирането на камъни в органа. Фибрите забързват преминаването на храната през храносмилателния тракт и по този начин облекчават работата на жлъчката. Подходящи са плодовете и зеленчуците като круши, праскови, ябълки, броколи, грах, зелен боб и др.
  • Източници на полезни мазнини – въпреки че прекаляването с консумацията на мазни храни е един от основните провокиращи фактори за проблеми с жлъчката, приемът на правилните мазнини е от полза както за здравето на жлъчният мехур, така и за цялостното здравословно състояние. Става въпрос за източниците на мононенаситени мастни киселини (ядки, авокадо, маслини и зехтин) и есенциалните полиненаситени мастни киселини (здравословните източници на омега-3 и омега-6 мастни киселини).
  • Храни със съдържание на витамин C – недостигът на витамин C в организма се свързва с повишен риск от появата на камъни в жлъчката. Най-добре е той да постъпва с храната. Източници на витамин C са най-вече цитрусовите плодове, както и ягодите, сладките червени чушки, домати, броколи и други.

Качествено средство, което подобрява функцията на жлъчния мехур и черния дроб

Проблеми с жлъчката могат да бъдат избегнати и чрез прием на природния продукт Хептен / Hepten®®. Съдържащият се в него висококачествен стандартизиран екстракт от семена на билката Бял трън, представляващ 100 mg силимарин, благоприятства както функциите на черния дроб, така и дейността на жлъчката.

Продуктът действа благоприятно при всякакви нарушения на жлъчката (дискинезия на жлъчните пътища, холелитиаза, хроничен холецистит) и е практически безвреден. Притежава мощен антиоксидантен ефект и успешно овладява симптомите, които съпътстват жлъчните нарушения.

Хептен е 100% природно средство, което усилва ефекта на диетата и по възможно най-щадящия начин предотвратява натрупването на вредни субстанции в жлъчния мехур.

borola
Сподели: