жлъчна дискинезия

Жлъчната дискинезия, позната още като билиарна дискинезия, е рядко срещано заболяване на жлъчната система. Поради относително ниската честота на нарушението и неспецифичните симптоми, с които се проявява, то трудно се диагностицира и обикновено се бърка със синдрома на раздразненото черво. Двете състояния обаче трябва да се разграничават едно от друго и да не се позволява сходните оплаквания да довеждат до грешно поставяне на диагноза и назначаване на неподходящо лечение, което в дългосрочен план може значително да влоши здравето на засегнатия.

Същност на жлъчната дискинезия

При нормално функциониране на жлъчната система жлъчният мехур се свива при постъпване на храна и посредством жлъчните канали жлъчният сок преминава към тънките черва, където подпомага разграждането на мазнините. Когато обаче е налице жлъчна дискинезия, жлъчния мехур не се свива и натрупаният жлъчен сок не може да изтече към тънките черва. Продължителното задържане на жлъчка в жлъчния мехур от своя страна провокира образуването и нарастването на песъчинки и камъни и води до развитието на жлъчно-каменна болест или холелитиаза.

Симптоми на жлъчната дискинезия

Признаците, с които се характеризира билиарната дискинезия, са пулсиращата тъпа болка вдясно на коремната област, която се появява след консумацията на мазна храна и сериозно нарушава ежедневните дейности на потърпевшия. Фактът, че състоянието не се повлиява нито от антиациди (медикаменти, които намаляват киселинността на стомаха), нито от промяна в положението на тялото, налага незабавна лекарска помощ. Други незадължителни симптоми, придружаващи силната болката са горчив вкус в устата, липса на апетит, висока температура, гадене и повръщане.

Лечение на жлъчната дискинезия

Тъй като стресът е един от основните провокиращи фактори за появата на билиарна дискинезия, е необходимо засегнатият да се опита максимално да го ограничи в ежедневието си. Най-достъпните и ефективни начини са слушането на медитативна музика и практикуването на релаксиращи йога практики. Освен това е добре е потърпевшият да се подложи и на специален диетичен режим, благоприятстващ функциите на черния дроб и жлъчния мехур. Препоръчително е да изключат от менюто мазните, пържените и пикантните храни и да наблегне на консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Специалистите препоръчват ефектът от диетата да се усили с приема на силимарин. Високи нива от лековитият екстракт от Бял трън се съдържат в течните капсули на Хептен / Hepten®. Този научно разработен природен продукт няма аналог на българския пазар срещу жлъчни и чернодробни увреждания. След няколкомесечен прием доказано стимулира дренирането на жлъчния мехур, предотвратява натрупване на нежелани материи в него и оказва благотворно въздействие върху черния дроб.

borola
Сподели: