жълтеница

Жълтеницата е специфично състояние, при което се наблюдава жълтеникаво оцветяване на склерата на очите, а в напредналите й фази – й на кожата по тялото. Жълтеницата не се разглежда като заболяване, а като симптом на чернодробно или жлъчно увреждане.

Основна причина за появата на жълтеница е повишаването нивата на пигмента билирубин в кръвта. Той се транспортира с нея по цялото тяло и се натрупва в тъканите. Най-видимо се отчита натрупването на билирубин в склерата (бялата част на очите).

Билирубинът е отпаден пигмент, отделян при разграждането на хемоглобина от старите и нефункционални еритроцити. Процесът на разграждане и трансформация на билирубина до други по-прости пигменти става основно в черния дроб, след което те се транспортират по жлъчните пътища до червата и се извеждат извън тялото с фекалиите.

Натрупването на билирубин в кръвта и появата на жълтеница може да се дължи на 2 основни причини:

  • заболяване на черния дроб (хепатит, цироза и др.)
  • развитие на жлъчно-каменна болест (холелитиаза) със запушване на жлъчните пътища (жлъчна дискинезия)

Жълтеница – симптоми

Първият и най-отчетлив симптом на жълтеница е пожълтяването на склерата. Ако концентрациите на билирубин в кръвта не се нормализират с времето, пожълтяват ноктите, а впоследствие и кожата по тялото. Други характерни симптоми на жълтеница са:

  • изсветляване на изпражненията
  • потъмняване на урината
  • силна отпадналост
  • коремни болки

Резултатите от някои лабораторни кръвни изследвания също служат като индикатор за наличие на жълтеница. Такива са например високите стойности на някои чернодробни ензими – алкална фосфатаза, ALAT, ASAT и др.

Помощ за черния дроб и жлъчката при жълтеница

Подпомагането на чернодробната и жлъчната функция са основни методи за ускоряване метаболизма на билирубина, намаляване концентрациите му в кръвта и справяне с жълтеницата.
В случаите, когато жълтеницата е провокирана от чернодробно заболяване или жлъчна дискинезия, може да се разчита на природния продукт Хептен / Hepten®. Високото съдържание на силимарин в него осигурява мощно хепатопротективно и жлъчкогонно действие. И двата ефекта имат позитивно влияние при лечение на жълтеница.

Хептен ускорява възстановяването и подобрява функционалността на черния дроб, улеснява потока на жлъчен сок по жлъчните пътища и предотвратява натрупването по тях на продукти, които може да ги запушат. Така приемът на Хептен подпомага лечението при жълтеница, осигурявайки максимален комфорт за черния дроб.

borola
Сподели: