заболявания на черния дроб

Освен по-често срещаните заболявания на черния дроб като хепатит, цироза и стеатоза има и такива, които не са толкова разпространени. В следващите редове ще разкрием кои са те, как протичат и по какъв начин се овладяват. Нека обаче най-напред да видим защо болестите атакуват лесно най-големия вътрешен орган в тялото.

Заболявания на черния дроб – бичът на нашето съвремие

Днес все повече хора се сблъскват със заболявания на черния дроб. Като основна причина за това специалистите посочват нездравословния начин на живот. Освен това черният дроб е изключително натоварен орган – той изпълнява над 400 жизненоважни функция в тялото. Пръв влиза в досег с кръвта, в която нерядко са попаднали микроорганизми, преминали чревната бариера, и лесно може да заболее.

По-рядко срещани заболявания на черния дроб

Ето кои са възпалителните заболявания на черния дроб, които не се срещат толкова често:

Чернодробен абсцес

Характеризира се с гнойно възпаление на чернодробната тъкан (паренхим). В зависимост от причинителя абсцесите на черния дроб се делят на такива с пиогенен бактериален причинител и амебни абсцеси, предизвикани от Еntamoeba histolytica.

Пиогенните абсцеси се провокират от предизвикващи загнояване бактерии. Симптомите включват липса на апетит, загуба на тегло, повръщане, силно изпотяване, висока температура и болки в корема. Черният дроб е увеличен и има болки при опипване и натиск. Бактериалната природа на заболяването изисква антибиотично лечение.

Амебният чернодробен абсцес протича по-дълго време от пиогенния. Причинява се от Еntamoeba histolytica – протозоен вътрешен паразит, който се предава от човек на човек при лоша хигиена. Попада в черния дроб през храносмилателния тракт и отделя ензими, образуващи пори и перфорации на паренхимните клетки, апоптоза и некротизиране. Предизвиква симптоми, подобни на пиогенните абсцеси. Лечението и тук е предимно антибиотично. Смъртността при пиогенните абсцеси и амебния чернодробен абсцес е много ниска. Дължи се предимно на по-сериозни и нелекувани абсцесни усложнения.

Флебит на порталната вена

При това чернодробно заболяване се възпалява стената на чернодробната вена порте. Често протича като тромбофлебит с образуване на тромб, който евентуално може да предизвика по-тежки усложнения при откъсване и засядане в кръвоносните съдове на важни органи. Изявява се със задържане на течност в коремната кухина (асцит), коремни болки, увеличаване на черния дроб, жълтеница.

Автоимунен хепатит

Може да се развие като провокирано от вирусните хепатити състояние. Настъпва при имунни реакции на организма срещу чернодробните клетки и техните структурни елементи. В кръвта на болните се наблюдават автоантитела, насочени специфично към черния дроб, в някои случаи и към други органи. Често протича безсимптомно. Ако има проявени оплаквания, те са свързани с хронична умора, тъмна урина, болки в мускулите и ставите. Лечението е предимно с имуносупресори и стимулиращи чернодробната функция средства.

Фиброза на чернодробната тъкан

Хроничните възпаления на черния дроб водят до фибропластични процеси и натрупване на фиброзна тъкан в органа. Обикновено фиброгенезата и разграждането на фиброзната тъкан са балансирани процеси. Патологичните процеси в черния дроб обаче изместват равновесието. Възпаленията повлияват активността на някои ензими, наблюдава се свръхактивност на фибробластите и неконтролируем синтез на колаген. Образува се заместителна фиброзна тъкан на мястото на естествения чернодробен паренхим. Функционалността на черния дроб постепенно намалява.

Ефикасно природно средство, което допълва лечението на по-рядко срещаните заболявания на черния дроб

Изброените рядко срещани заболявания на черния дроб са свързани с некротизиране и загиване на чернодробните клетки (хепатоцити) или заменянето им с нефункционални такива. За щастие обаче болестните процеси може да се забавят и преустановят с адекватно лечение. Добър допълващ ефект биха могли да окажат хепатопротективни средства, които предпазват хепатоцитите от влиянието на токсини, стимулират ядрените им ензими и регенеративните способности на черния дроб. Висококачественият хепатопротектор Хептен / Hepten® е точно такъв продукт. Той осигурява защита на черния дроб от неблагоприятни влияния и стимулира неговите функции в случаи на проява на някое от изброените състояния. Може да се използва и профилактично за подпомагане и поддържане на чернодробната функция.

Силното благотворно въздействие, което Хептен оказва върху черния дроб, се дължи на активната съставка силимарин

Това вещество, което благоприятства черния дроб, е извлечено от семената на Бял трън. Попадайки в организма, то оказва мощен регенериращ ефект върху чернодробните клетки, инхибира навлизането на токсини и блокира залавните места на токсините чрез промяна на мембраната на хепатоцитите. Освен за черния дроб Хептен е полезен и за жлъчката. Благоприятства нейния състав и има жлъчкогонен ефект.

Хептен е с гарантиран произход. Предлага се под формата на иновативни течни капсули (Solucaps), които спомагат за по-бързото и цялостно усвояване на активната съставка, а оттам и за по-мощния ефект. Има отлична поносимост и е практически безвреден. Подходящ е за продължителна употреба. Може да се приема както от възрастни, така и от деца.

borola
Сподели: