затлъстял черен дроб

Затлъстял черен дроб – широко разпространено състояние, което обаче рядко се забелязва. Голяма част от възрастните страдат от затлъстял черен дроб, а броят им непрекъснато нараства с напредване на времето. Всъщност, здравословна диета, упражнения и малко гладуване могат да помогнат!

Най-често, хората страдащи от диабет тип 2 и тези с наднормено тегло имат затлъстял черен дроб. При този проблем има 3 етапа, които се открояват.

  • Затлъстял черен дроб без възпалителна реакция
  • Затлъстял черен дроб с възпалителна реакция
  • Чернодробна цироза

Причини за затлъстял черен дроб

Затлъстяването на черния дроб е болестта на времето, защото причините за нея до голяма степен се крият в начина на живот – неправилно хранене и липса на движение. Въпреки това, дори слабите хора не са имунизирани срещу затлъстял черен дроб, защото недостигът, например на протеини също може да увреди така важния орган. Рискът от появата на това заболяване се увеличава по време на бременност, след частично отстраняване на черния дроб или операция за отстраняване на части от тънките черва.

Затлъстял черен дроб и рисковете, които крие

Всеки, който страда от затлъстял черен дроб, увеличава риска от неговото възпаление, както и злокачествено заболяване. Високото кръвно налягане, сърдечно-съдовите заболявания също често се свързват със затлъстял черен дроб. Нека не пропускаме факта, че това му състояние ускорява и развитието на диабет тип 2.

Симптомите на затлъстял черен дроб се появяват късно

Заболяването може да остане напълно незабелязано, дори в продължение на години. Черният дроб съхранява мазнини и се уголемява, а в по-тежки случаи достига до два пъти своя размер. Натоварването му предизвиква също често умора и затруднена концентрация. Дори при кръвен тест в начален етап, чернодробните стойности не са особено показателни за състоянието, в което се намирате. Само с възпалението му, те се повишават и започва появата на различни симптоми. Освен това, след като черният дроб вече не може правилно да изпълнява задачите си за метаболитен контрол, нивата на кръвната захар и мазнините в кръвта постепенно се дисбалансират.

Затлъстелият черен дроб може да доведе до възпаления, белези и цироза

С течение на времето могат да настъпят сериозни последствия като втвърдяване на чернодробна тъкан, поява на белези и цироза. А, тогава – трансплантацията на черен дроб може да е единствената възможност за подобряване на състоянието. Въпреки това, през първите етапи всичко е обратимо.

Диагностициране на затлъстял черен дроб

Всъщност, дори личния ви лекар може да ви постави такава диагноза само чрез опипване, но нейното последващо потвърждаване е възможно чрез:

  • Ехография
  • Вземане на кръв

Помощ при затлъстял черен дроб

Промяната в начина на хранене ще помогне за по-доброто състояние на черния дроб. Балансирана и здравословна диета, както и избягването на алкохол са достатъчни, за да насърчите развитието на здрав орган. Особено успешно хранене е това, което е с по-малко въглехидрати.

Понякога е добре да не ядете между храненията, а да „гладувате“. Старото правило за леки закуски, които ви държат сити – не важи тук.

Изберете подходящите упражнения за вас и не забравяйте да се движите достатъчно. С всичко това вие ще изгаряте калории и ще подпомагате работата на черния ви дроб.

Първа помощ за вашия черен дроб

Пречистете пълноценно черния си дроб с Хептен / Hepten®. Продуктът е изцяло природно терапевтично средство със силно хепатопротективно действие. Той спомага за изчистване на черния дроб от токсини, спомагайки детоксикацията и на цялото тяло. Също така, насърчава регенерирането на чернодробните клетки и спомага възстановяването на нормалните чернодробни функции.

Освен всичко, това природно средство повлиява благоприятно и работата на жлъчката. Подобрява метаболизма и храносмилането, а всички тези ефекти, продуктът дължи на висококачествения екстракт от Бял трън под формата на силимарин, който съдържа в себе си.

С висок профил на безопасност дори и при продължителна употреба. Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: