какво уврежда черния дроб

Ако искате да научите какво уврежда черния дроб и как да предпазите важния орган – продължете с четенето на статията. В нея сме посочили причините за чернодробни увреждания, които са по-малко познати, но също толкова опасни.

Какво уврежда черния дроб – три изненадващи причини

Повишена консумация на захар

Захарта вреди на здравето по различни начини. Един от тях е натоварването на най-големия вътрешен орган – черния дроб. Той използва глюкозата, за да произвежда мазнини. Прекомерната употреба на рафинирана захар или продукти с високо съдържание на фруктоза причинява мастни отлагания по черния дроб. Това води до развитие на стеатоза (омазняване на черния дроб). Проучвания сравняват вредата от консумацията на захар с тази от употребата на алкохол. Учените споделят още, че дори и с нормално телесно тегло, човек може да страда от омазняване на черния дроб.

Употреба на повече сол от необходимото дневно количество

Специалистите препоръчват да се приемат не повече от 1,5 грама сол на ден. Но мнозина я консумират в много по-големи количества. Това се дължи на „незабележимия“ ѝ прием чрез пакетираните и „бързите“ храни. Хората, които употребяват всекидневно голямо количество натрий, могат да бъдат засегнати от проблеми като задържане на вода и възпаление в коремната област. Те водят до прекомерно натоварване на черния дроб и възпрепятстват жизненоважните му функции.

Прекомерен прием на витамин A

Организмът ни се нуждае от важния витамин, за да функционира правилно. Той лесно се набавя чрез консумация на плодове и зеленчуци, особено обагрените в червено, жълто и оранжево. Проблемът идва от излишъка на витамин А при прекомерния му прием под формата на суплементи. Тогава се получава натоварване на черния дроб, което може сериозно да го увреди. Преди да започнете допълнителен прием на витамин А, се консултирайте със специалист, който да установи дали имате нужда от такъв.

След като научихте какво уврежда черния дроб, разберете и как да поддържате правилното му функциониране

Специалистите са единодушни относно мерките за поддържане здравето на черния дроб и подпомагане на чернодробните функции. Освен преустановяване на вредните навици, нанасящи вреди на важния орган, е необходимо да се помисли и за неговия комфорт чрез прием на хепатопротектори. Средството с научно доказан ефект при регенерация и детоксикация на черния дроб, е Хептен / Hepten®®.

Хептен е продукт с изцяло натурален произход, който осигурява необходимата грижа за черния дроб и жлъчката. Съдържа екстракт от семената на Бял трън, представляващ 100 mg силимарин. Приемът му съдейства за възстановяване на чернодробните функции, ускорява регенерацията на хепатоцитите и има жлъчкогонен ефект. Подобрява метаболизма и храносмилането, и спомага за пречистване на организма от натрупаните токсини. Препоръчва се за прием при дисфункция на жлъчния мехур, жлъчно-каменна болест и токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб. Дозира се по 1 капсула до 3 пъти дневно, след хранене и няма противопоказания.

borola
Сподели: