черен дроб

Може и да мислим, че захарта подслажда живота ни, но черният дроб определено не е на това мнение. За най-големият орган в нашето тяло бялото вещество, с което редовно злоупотребяваме, е горчива отрова с бавно действие, която затруднява изпълнението на многобройните му функции.

Защо захарта се смята за враг на черния дроб?

Бялата захар, която ежедневно консумираме, се състои от две свързани молекули глюкоза и фруктоза в съотношение 50:50. Равните пропорции обаче изчерпват приликите между тези монозахариди. Фруктозата, позната още като плодова захар, е около три пъти по-сладка на вкус от глюкозата, позната и като декстроза. Освен това тя се метаболизира главно в черния дроб, за разлика от глюкозата, която се разгражда навсякъде в тялото. Фруктозата е първенец и по още един показател – превръща се в мазнини 19 пъти по-бързо от глюкозата. Насищането на най-големия ни вътрешен орган с фруктоза не само че го претоварва, но и води до отлагане на мазнини в чернодробните клетки (хепатоцити). Обменното нарушение от своя страна предизвиква нарастване на мастната тъкан в черния дроб. Когато тя достигне над 10% от общото му тегло се говори за прекомерна мастна инфилтрация. Тя често е съпътствана от инсулинова резистентност. При това състояние клетките в организма не реагират на хормона инсулин, който спомага за усвояването на глюкозата в черния дроб, и тялото е неспособно да го използва ефективно. В резултат нивата на кръвната захар се повишават. Проблемите с кръвната захар и инсулина блокират действието на пептидния хормон лептин, който играе ключова роля в регулирането на апетита. Секретирането на по-големи количества инсулин води до покачване на артериалното налягане (хипертония) и понижаване на нивата на липопротеините с висока плътност, т. нар. „добър“ холестерол. Съвкупността от тези предпоставки допринася освен за появата на метаболитен синдром, и за развитието на състояние известно като омазнен черен дроб (стеатоза). Официалната статистика на Световната здравна организация сочи, че около 20% от населението на Земята страда от чернодробното заболяване. Това го превръща в една от най-разпространените чернодробни патологии в световен мащаб.

Природно решение срещу омазнен черен дроб

Благодарение на уникалната функция на черния дроб да се регенерира стеатозата в напълно обратимо заболяване дори и в напреднал стадий. Успешното й преодоляване обаче предполага усилие и от страна на засегнатите. За целта те трябва да избягват провокиращите фактори като повишен прием на захар, да преминат към нискокалорийна диета и да повишат физическата си активност. Съществено допълнение към промените в начина на живот е и употребата на качествени хепатопротектори. Природният продукт Хептeн/Hepten®, разработен на базата на високопречистен екстракт от семена на Бял трън, ускорява регенерирането на чернодробните клетки и спира развитието и прогресията на стеатозата. Мощното му и щадящо действие осигурява цялостен комфорт на черния дроб, като подпомага детоксикацията му, възстановява токсичните, възпалителни и метаболитни нарушения и повлиява благоприятно обмяната на веществата.

borola
Сподели: