черният дроб

Повечето хора не обръщат достатъчно внимание на това, че черният дроб е ключов орган от храносмилателната ни система. Всичко, което ядем или пием, включително и лекарствата, които приемаме, се разгражда до съставки, които се обработват в черния дроб. Затова е важно да се грижим добре за него и да не го претоварваме, за да може той да изпълнява ефективно многото си задачи. А черният дроб може много лесно да бъде увреден, ако не се полагат необходимите грижи за него. И макар голяма част от уврежданията му да са преодолими и той да може да се възстанови почти напълно от тях, в много случаи се стига до момента, от който няма връщане назад и много хора страдат от чернодробни заболявания.

Няма нищо кой знае колко трудно в това да поддържаме този важен орган здрав и в добра форма. Всичко зависи основно от здравословния начин на живот, избягването на продукти, които увреждат черния дроб и приемът на такива, които го стимулират. Той е изключително подготвен да се справи с тежката програма, която му осигуряваме ежедневно с нерационалния прием на храни и напитки. Достатъчно е просто да не го претоварваме системно и да го подкрепяме с приема на хепатопротективни продукти, подпомагащи неговата дейност.

Ето към кои дейности е необходимо да подходим с повишено внимание, за да се осигури чернодробното здраве:
– умерена консумация на алкохолни напитки
– избягване на преяждането и въвеждане на здравословен хранителен режим, включващ изобилие от пресни и сурови плодове и зеленчуци
– повишено внимание при приема на лекарства, защото всяко такова средство допълнително ангажира черния дроб
– ваксиниране срещу хепатит – някои хепатитни вируси са изключително лесно разпространими и заразяването с тях може да стане много лесно. Ваксинирането е много удачно решение срещу хепатит А и В.

Това са много лесни за изпълнение стъпки, с които безспорно може да се намали натоварването на черния дроб. Въпреки, че този орган ни спасява в много моменти, когато неразумно сме го претоварили, дори неговата издържливост си има граници. За да не ги прекрачим, е необходимо да подпомагаме черния си дроб и с продукти, които укрепват неговите функции. Такъв продукт е Хептен. Той може да бъде лавровият венец на всяка програма за индивидуално подпомагане на черния дроб, каквато всеки от нас трябва да предприеме в името на чернодробното, а оттам и на общото си здраве.

borola
Сподели: