чернодробно заболяване

Огромен брой хора в световен мащаб имат някаква форма на чернодробно заболяване, а много голяма част от тях дори не подозират, че са болни. Увреденият черен дроб рядко проявява отчетливи симптоми преди момент, в който заболяването вече е прогресирало до по-сериозен стадий. За съжаление, заболяване на черния дроб, което не е диагностицирано, и срещу което не е предприето навременно лечение, обикновено има сериозни, понякога фатални, последствия. Поради всичко това, много важна е добрата информираност относно симптомите и знаците, които черният дроб и цялото тяло ни дават, показващи някаква степен на увреждане на органа.

Някои характерни симптоми на чернодробните заболявания

Въпреки че, когато ги усетят, много хора не биха се усъмнили, че причината за появата им се крие в увредения черен дроб, най-характерните симптоми, които го издават са:

1. Промяна в обичайното и нормално оцветяване на урината и изпражненията – светли изпражнения и тъмна урина са най-честите форми на патологични прояви

2. Умора и общо физическо изтощение

3. Често гадене (особено сутрин) и загуба на апетит

4. Болка при натиск в областта на черния дроб – вдясно под ребрата

5. Задържане на течности в организма и отичане на крайниците

6. Жълтеница – жълтеникав оттенък на цвета на кожата и очите

Някои по-трудно разпознаваеми и често пренебрегвани симптоми на чернодробните заболявания

Появяват се при прогресиране на заболяването и по-силно увреден черен дроб и включват:
1. Поява на нехарактерен и неприятен дъх в устата или миризма на тялото

2. Развитие на нетипични досега алергични реакции

3. Чести и продължителни кожни сърбежи

4. Поява на приличащи на паяк капилярни образувания под кожната повърхност (ангиоми)

5. Гинекомастия – патологично натрупване на мастна тъкан и уголемяване на гърдите при мъжете

6. Еректилни дисфункции при млади мъже, дължащи се на невъзможността на увредения черен дроб да метаболизира правилно някои хормони

7. Поява на тъмни кръгове под очите

8. Объркване на съзнанието и влошена краткосрочна памет

9. Поява на синини в някои зони по тялото след дори много леки натъртвания

Повечето специалисти препоръчват лекарска консултация при поява на тези наглед леки оплаквания, особено ако са повече от едно. Това би помогнало за своевременно диагностициране на евентуално чернодробно заболяване и би увеличило многократно шанса за положителен изход.

Черният дроб е жизненоважен орган и превенцията на увреждането му би следвало да е приоритетна задача за всеки. Препоръчва се профилактиране на този орган и осигуряване на максимално комфортни и пододящи условия за функционирането му, включително с приема на хранителни добавки. С изключително добър ефект при много хора и без наблюдавани странични ефекти, се прилага природният продукт Хептен.

borola
Сподели: