черния дроб

Както знаем черния дроб е химичната лаборатория на организма и от неговата дейност зависи цялото ни здравословно състояние. Една част от храните, които консумираме влияят благоприятно върху неговата функция, докато други са голям негов “враг” и приемът им може серизно и трайно да го увреди. Първо ще се спрем на полезните храни.

Прясно изцедените сокове от ябълки, моркови, цвекло, целина, лимон, спанак и др. са едни от най-благоприятно действащите за черния дроб. Те може да се приемат както самостоятелно, така и в различни комбинации. За още по-голям ефект специалистите препоръчват соковете де се пият сутрин на гладно. Установено е, че храните, които съдържат сяра подпомагат в значителна степен детоксикиращата функция на черния дроб. Към тази група се отнасят лукът, чесънът, зелето, броколите, карфиолът и брюкселското зеле, като ефектът им е още по-голям, когато се консумират сурови.

Студено пресования зехтин към който е добавен сок от лимон също спада към полезните храни. Може да го прибавяте към салати или просто да приемате по 1 супена лъжица сутрин на гладно. Доказно е, че зехтинът предизвиква свиване и отпускане на жлъчния мехур, което допринася за очистване от отпадните продукти, а лимоновия сок стопява излишните мазнини в черния дроб.

Голяма част от храните и напитките, които приемаме обаче се оказва, че крият доста сероизни рискове за здравето на черния дроб. На първо място трябва да споменем алкохолът. Прекомерната му употреба затруднява функцията на органа и уврежда чернодробните клетки. Като вредни за черния дроб специалистите посочват пържени и мазни храни, тлъсти меса, бяло брашно и хранителни продукти, които го съдържат, бяла захар и бяла сол, полуфабрикати, храни, които съдържат оцветители, подобрители, подсладители и “естествени” аромати.

Избягването на изброените храни нерядко се оказва доста трудна задача. Добрата новина е, че съществува природна алтернатива на лекарствените средства, чрез която може да подпомогнете ефективно функцията на черния дроб. Хептен съдържа стандартизиран екстракт на силимарин, за който е доказано, че има способността да неутрализира свободните радикали и да предотвратява навлизането на токсини в чернодробните клетки. В допълнение може да отбележим, че приемът на Хептен ускорява регенерацията на чернодробния паренхим чрез стимулиране синтеза на структурни и функционални белтъци.

borola
Сподели: