черния дроб

Образно казано модерното консуматорско общество произвежда голямо количество увредени черни дробове. Всеки път когато преядем, храним се с процесирани (технологично обработени) и най-вече пържени храни, или сме изложени на действието на силни химикали и замърсители, черният дроб е основният орган, потърпевш от последиците. Той често не смогва ефективно да неутрализира вредните вещества. Има много храни, които според редица проучвания помагат за естественото прочистване на черния дроб, стимулирайки естествената му способност да обезврежда токсините и да предпазва тялото. Техният редовен прием, придружен от приемът на хепатопротективни хранителни добавки, държи черния дроб здрав и функционално активен.

1. Чесън – дори малки количества от неговите пикантни скилидки имат силата да активират чернодробните ензими и да подпомогнат обезвреждането на токсините.

2. Грейпфрут – богат на витамин С и антиоксиданти. Ускорява продукцията на детоксикиращите чернодробни ензими и изхвърлянето на канцерогени и други токсини.

3. Цвекло и моркови – съдържат каротеноиди и флавоноиди, които подобряват цялостната чернодробна функция.

4. Зелен чай – растителните антиоксиданти (катехини), които доставя, са също много полезни за черния дроб.

5.Листни зелени зеленчуци – те са сред най-мощните хепатостимулиращи храни. Имат силно изразена възможност да неутрализират тежки метали, пестициди и други химикали. Стимулират също секрецията и отделянето на жлъчка.

5. Кръстоцветни зеленчуци – броколи и карфиол допринасят сериозно за синтезата на ензими в черния дроб и неутрализирането на канцерогените.

6. Ядки – орехите съдържат голямо количество от аминокиселината аргинин, който е важен за черния дроб за неутрализирането на амонячните съединения. Глутатион и омега-3 мастните киселини в орехите също са важни за здравето на черния дроб.

Тези хранителни продукти, в комбинация с подходящи добавки, допринасят за поддържането и възстановяването на черния дроб профилактично или след прекарани заболявания. С изключително силни хепатопротективни свойства е известен Хептен. Той предпазва чернодробните клетки от увреждане и подпомага тяхната регенерация.

borola
Сподели: