черен дроб

Някои храни и напитки са истински приятели на нашия черен дроб, а други – негови смъртни врагове. В настоящата статия ще се фокусираме върху неприятелите, защото само когато ги познаваме, можем да ги избягваме.

Храни и напитки, които вредят на здравето на черния дроб

Червеното месо

Телешкото, агнешкото и свинското са колкото вкусни, толкова и вредни за черния дроб. Причината е, че се усвояват трудно (от 3 до 5 часа) и затормозяват дейността на най-големия ни вътрешен орган. Съветът на специалистите е да не ги консумираме твърде често. В противен случай рискуваме да се сблъскваме с чернодробни проблеми.

Бързите храни

Улисани в забързаното си ежедневие, често залагаме на бързите храни (fast food), за да заситим глада си. Добре е обаче да преустановим този вреден навик, тъй като те имат отрицателен ефект върху организма като цяло и в частност върху черния ни дроб. Мазнините и солта, от които изобилстват, възпрепятстват нормалното протичане на функциите на черния дроб и могат да му причинят увреждане.

Пикантните храни

Силно подправените храни дразнят черния дроб и могат да му причинят сериозно увреждане в дългосрочен план. Ето защо колкото и да ги обичаме, не бива да злоупотребяване с консумацията им.

Алкохолни напитки

Алкохолът е сред основните врагове на черния дроб. Зает с преработката му, най-големият ни вътрешен орган бавно, но сигурно се самоунищожава. За това свидетелства големият брой чернодробни клетки (хепатоцити), които умират при изтощителното филтриране на токсичните съставки в алкохолните напитки. В резултат рискът от заболяване като хепатит и цироза рязко се увеличава.

Газираните напитки

Този вид напитки са коварен и изключително опасен неприятел на черния дроб. Причината е, че съдържат голямо количество захар. Редица изследвания доказват, че прекомерната и дълготрайна употреба на това вещество води до затлъстяване на черния дроб.

Природно средство, което минимизира пораженията от вредните храни и напитки

В случай че сме прекалили с приема на някой от посочените продукти, винаги можем да възвърнем комфорта на черния дроб с висококачествения хепатопротектор Хептен / Hepten®. Благотворното му въздействие се дължи на активната съставка силимарин, извлечена от семената на Бял трън. Благодарение на уникалните си свойства силимаринът в Хептен подпомага детоксикацията на черния дроб, ускорява регенерацията на чернодробните клетки и спомага за пречистване на организма от натрупаните токсини. Едновременно с това подпомага храносмилането и повлиява благоприятно обмяната на веществата. За да се насладим на комплексното действие на Хептен, е необходимо да го приемаме продължително време. Поради 100% натуралния си състав продуктът не излага здравето на риск. Не предизвиква нежелани ефекти и странични реакции.

borola
Сподели: