хранителното отравяне

За съжаление отговорът на този въпрос е положителен, и по-конкретно – установено е, че хранителното отравяне е една от причините за влошаване на здравословното ни състояние като може дори да застраши и живота ни. Въпреки че наистина не е никак лесно да се определи със сигурност кои храни не крият риск за организма ни, съществуват такива, които носят потенциална опасност за него.

Според специалисти, добре е да сме запознати с тях, но не и да се лишаваме напълно от приемът на изброените по-долу храни, тъй като по този начин бихме се лишили от здравословното им влияние върху нас. Необходимо е да сме внимателни при консумацията на:

    • Риба тон – При съхранението на рибата след улавяне на температура над 15 градуса, в нея се отделя скомбротоксин, следствие на което се предизвика зачервяване на лицето, спазми и главоболие. За съжаление, той не може да се унищожи дори по време на готвенето й. Според учените от основно значение за рибата тон, както и за останалите видове морски дарове е те да се консумират докато са пресни. Необходимо е също така след изваждането си от водата те да бъдат съхранявани по подходящ начин.
    • Яйца – този вид храна е сред любимите на много хора. От 1998 г. насам обаче яйцата са свързани с около 138 “пожара” от зарази, причинени от бактерията салмонела, “приютяваща се” във вътрешността на продукта. Ето защо избягването на храни със съдържание на сурови яйца и правилната топлинна обработка са от изключително важно значение за предотвратяване на хранителното отравяне.
    • Месо – в САЩ през 2013 г. съществува съмнение, че месото от говежди произход е заразено с бактерията Ешерехия коли (тя се среща в дебелите черва на топлокръвни животни и при определени условия става болестотворна). Вследствие на заразата, месото се изтегля от пазара. Според учените суровото месо е по-вероятно да бъде преносител на бактерии, предизвикващи хранително отравяне. Ето защо от особено значение е преди консумация, месото да е преминало през подходяща термична обработка.

За да се предпазим ефективно от хранително отравяне, освен спазването на горните правила за консумация на трите типа “опасни” храни е необходимо да се погрижим и за отличното функциониране на черния дроб, тъй като по този начин ще притежаваме по-сигурна защита срещу болестотворните микроорганизми. Ще ни я осигури природният продукт Хептен, който благодарение на съдържащия се в него екстракт от бял трън – силимарин, осъществява цялостна протекция върху клетките на черния дроб и стимулира всички негови функции.

borola
Сподели: