черния дроб

Въпреки, че милиони хора по света имат болен или увреден в някаква степен черен дроб, все още се подценяват мащаба на този сериозен проблем и благоприятната роля, която превенцията на този орган има. Само съзнателно и целенасочено прилагане на профилактични и поддържащи чернодробните функции мерки може да помогне за овладяване на световната тенденция чернодробните проблеми да са сред водещите причинители на смъртност сред населението.

Разпространение на чернодробните заболявания

Не само, че уврежданията на черния дроб са едва ли не нормална част от съвременния начин на живот, ами статистическите данни за ефекта от тях са изключително притеснителни:
– почти 1 милиард човека имат или са имали заболяване на черния дроб или жлъчния мехур.

– цирозата и другите сериозни чернодробни заболявания са седмата водеща причина за смърт сред хората на възраст 25-60 години.

– чернодробните са водещите трансплантационни операции, а хепатит С и цироза са основните фактори, водещи до нужда от трансплантация

Важни факти за черния дроб

Има много митове и заблуди, касаещи физиологията и патологията на черния дроб. Ето някои от фактите за него:
– черният дроб е единственият орган, който може да регенерира и да възстановява функционалността си

– цирозата обаче е необратимо състояние, при което е натрупано патологично голямо количество нефункционална тъкан в него и функциите му са непоправимо увредени.

– черният дроб филтрира повече от един литър кръв всяка минута, премахвайки от нея токсини, идващи от пушенето, пиенето, приеманите лекарства, замърсената околна среда и др.

– заболяванията на черния дроб често се развиват без да бъдат усетени и се диагностицират след случайно откриване на отклонения при рутинни изследвания.

Хепатит С
На фона на по-мащабното запознаване с това инфекциозно състояние и по-лесния достъп до информация за него, все още много хора имат погрешна представа за естеството и опасността от хепатит С. Ето фактите, изясняващи 2 от основните заблуди, свързани с него:

– леталният изход не е задължителен за всеки, заразен с хепатит С. Наблюдават се по-скоро придружаващи състяния, които засилват увреждащия му ефект като успоредната консумация на алкохол, наличие на някои придружаващи заболявания (особено такива, потискащи имунната система), липсата на предприети мерки за укрепване на черния дроб и др.Чернодробното увреждане от хепатит С може да протече интензивно и разрушително в рамките на няколко месеца, но има и регистрирани случаи на хора заразени с този вирус, живеещи десетки години, без да се появят данни за сериозно засягане на черния им дроб.

– хепатит С е много труден за предаване от болна майка на бебето или при полов контакт, въпреки че се разпространява по кръвен път. Дори при партньори, заедно от много време, при които единият има хепатит С, често се случва другият не е заразен. Рискът за заразяване при сексуален контакт обаче съществува, макар и да е малък.

Защо са необходими грижите за черния дроб?
Поддържането на този орган дава големи гаранции за здраве и пълноценен живот в бъдеще.
– балансирана и разнообразна диета може да помогне на чернодробните клетки да се възстановят след развитие на повечето засягащи ги заболявания. Тъй като почти всичко, което сме изяли, вдишали или абсорбирали през кожата си се обработва и детоксикира в черния дроб, отделянето на внимание на храненето и начина на живот могат да помогнат за поддържането на неговото здраве.

– пържените и процесирани храни увреждат черния дроб. Хидрогенираните мазнини и химичните съединения, които се откриват в тях, го затормозяват и допринасят за допълнителното влошаване на състоянието му.

– антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които се формират в черния дроб и са съществен компонент на всяка диета, насочена към осигуряването на чернодробен комфорт.

В допълнение към антиоксидантните си свойства, екстрактът от бял трън има и мощно хепатопротективно действие, т.е. защитава и подпомага действието на чернодробните клетки. Екстракт от бял трън под формата на силимарин се съдържа като активна съставка в природния продукт Хептен. Той е мощно и действащо средство, което осигурява комфорт на черния дроб и подпомага регенерацията му по време или след заболявания.

borola
Сподели: