Стеатоза

Стеатоза се развива, когато мастни частици се натрупат в големи количества в клетките на черния дроб. При този процес нормалната чернодробна тъкан (паренхим) се заменя от нефункционална мастна тъкан. Тя инвазивно се разпростира из целия орган, оставяйки все по-малко количество здрав паренхим и съответно силно намалявайки функционалността на черния дроб. Той нараства сериозно на размер, може да се напипа с ръка. Развитието на стеатозата обаче протича с лесно пренебрежими симптоми и много голяма част от болните не подозират за нея.

Това не пречи тя да е изключително разпространена и почти всеки 5-ти човек да страда от нея. Стеатозата се асоциира със затлъстяване в коремната област, инсулинова резистентност и диабет тип 2. При тежки изяви и напреднала форма, тя може да се усложни до цироза и да се развие чернодробна недостатъчност.

Как може да усетите, че имате мастен черен дроб?

Повечето хора със стеатоза основно се чувстват отпаднали, уморяват се лесно и натрупват тегло без видими и обясними причини. Симптомите на стеатозата се проявяват в стадиите на напреднало заболяване и включват:

– отлагане на мастни натрупвания в коремната област и талията
– увеличен холестерол и триглицериди в кръвта
– силна отпадналост и апатия
– гадене
– поява на жлъчни камъни
– претопляне на тялото и обилно потене
– зачервяване на очите

Усещането на някой от изброените симптоми, провеждането на кръвни изследвания и ехограф на коремни органи обикновено са начинът, по който се диагностицира стеатозата.

За щастие тя е обратимо състояние – ето 5 предложения за превъзмогването й и оздравяването на черния дроб:

1. Консумирайте по-малко въглехидрати. Нерационалните хранителни навици са водещата причина за отлагането на масти в черния дроб, а най-силните провокатори са храните от бяло брашно и захарите, излишните от които се трансформират в липиди в черния дроб.

2. Пийте по-малко алкохол. Прекомерното количество спиртни напитки е вторият по влияние провокатор за развитие на стеатоза. Алкохолът предизвиква възпаляване и увреждане на чернодробните клетки (хепатоцити), улеснявайки проникването на липидни молекули в тях.

3. Яжте много плодове, зеленчуци и храни, богати на ненаситени мазнини. Суровите плодове и зеленчуци са най-достъпните и мощни възстановяващи черния дроб продукти, помагащи му да улавя и обезврежда токсини и мазнини от кръвта. Няколко пъти на ден хапвайте от тях, консумирайте зеленчуци в салати със зехтин или кокосово олио, или като гарнитура към рибни ястия или такива с други морски дарове.

4. Пийте прясно изцедени сокове. Те са отличен висококонцентриран източник на витамини, минерали и антиоксиданти. Добре е да са приготвени предимно от зеленчуци за осигуряване на по-ниска калорийност, отколкото ако са плодови.

5. Приемайте хепатопротективни продукти. Рационалният хранителен прием, комбиниран с прием на силимаринови продукти ще осигури пълен комфорт за черния дроб. Природният продукт Хептен съдейства за възстановяване на увредите, нанесени на чернодробните клетки, помага им да се възстановят и ускорява изгарящите мазнините и детоксикиращите функции на черния дроб.

borola
Сподели: