заболяване на черния дроб

Ако страдате от заболяване на черния дроб, активизирането и повишаването на физическите натоварвания са може би последното нещо, което бихте решили, че ще ви е от помощ, но предприемането на тази наглед тежка и често оспорвана стъпка би имала позитивен ефект върху общото ви състояние.

Когато става въпрос за чернодробно увреждане, ранен негов симптом и един от омаломощаващите му ефекти е изтощението и лесната уморяемост на организма – положение, което в много случаи води до предписване на лежащ режим за чернодробно болните. Въпреки това обаче много специалисти са на мнение, че леките и умерени натоварвания биха имали позитивен ефект върху страдащите и им ги препоръчват, с цел по-добра прогноза за изхода от заболяването.

Следните позитивни ефекти на умерената физическа активност върху черния дроб са били установени при няколко проведени проучвания:

– намален риск от фиброзиране на черния дроб и развитие на цироза при хора с хепатит С. Редовното умерено натоварване предотвратява риска от затлъстяване при страдащите от хепатит, което иначе би допринесло за поява на посочените усложнения.

– повишаване наситеността на кръвта с кислород и съответно по-добро доставяне на кислород до черния дроб и подобряване на функционалността му.

– подобряване функциите на сърдечно-съдовата система, оптимално усвояване на хранителните вещества и производство на енергия за клетките, тъканите и органите, включително черния дроб.

Препоръчва се започване с леки натоварвания в началото, за приспособяване на потиснатия и затормозен от чернодробното увреждане метаболизъм. Организмът постепенно ще привикне към новия начин на живот и позитивният ефект няма да закъснее.

Разбира се избягването на залежаването и поддържането на тялото в добра физическа и функционална форма не е единственото условие за подобряване на състоянието при увреден черен дроб. Но пък е добро допълнение към провеждането на различните методи на лечение и е гарант за добрата ефективност на лечението. За постигане на максимален позитивен ефект от полагането на грижи за черния дроб се препоръчва и приемът на хепатопротективни продукти, сред най-ефективните от които е Хептен.

borola
Сподели: