чернодробни проблеми

Увреждането на черния дроб е от състоянията, които освен върху конкретния орган, оказват влияние и общо на целия организъм. За преодоляването му са необходими редица мерки. Промените в хранителния режим са сред водещите от тях. Правилната диета и насочването към консумация на определени продукти може в значителна степен да облекчи състоянието на черния дроб, да подобри функционалността му, да го върне във форма и да предотврати появата на усложнения и други здравословни проблеми.
Диетата, препоръчвана при чернодробни заболявания са точно дозирани и осигуряват точно количество калории, хранителни вещества и течности за болния.

Приемът на кои продукти е необходимо да се лимитира или избягва при чернодробно заболяване?

Това зависи в най-голяма степен от вида на заболяването и цялостното здравословно състояние, но основно от менюто на болния е необходимо да отпаднат алкохолът, тежките мазни храни, пикантните сосове и най-вече солта и солените продукти като консервираните храни например, много от които са пресолени, за да се използват консервиращите функции на солта.

Какво може да включва диетата, назначена при чернодробно заболяване?

Увреждането на черния дроб обикновено е свързано с промени в апетита. Възможно е болният да не усеща глад или да чувства ситост след приети много малки количества храна. Поради това на болните се препоръчват неколкократни леки хранения през деня, вместо две или три обилни менюта. Лекар или диетолог могат да определят необходимия калориен прием според нуждите на болния, както и да препоръчат намаляване на белтъчния прием, тъй като увреденият черен дроб не метаболизира правилно протеините и може да се отделят междинни метаболити, опасни за мозъка и други органи.

Много хора с чернодробно заболяване, което засяга секрецията и отделянето на жлъчен сок, не успяват добре да усвоят липидите от храната. При тях се назначава режим с прием на продукти с по-лесноусвоими мазнини.

Увреждането на черния дроб може да доведе до твърде високи или обратно – ниски нива на кръвната захар. Това също налага приема на лимитирано количество въглехидрати за превенция на риска от развитие на диабет.

Ефектът от специалните методи на хранене при диагностицирано заболяване на черния дроб се допълва много добре от приема на хепатопротективни природни продукти, които осигуряват допълнителен комфорт на чернодробните клетки и способстват за възстановяване на функционалността им и защитата им от допълнителни увреждания.

Доказан такъв продукт е Хептен. Той съдържа висококачествена активна съставка силимарин и оказва благоприятно действие за подобряване състоянието на черния дроб при хронични или остри проблеми – възпаления, инфекции, стеатоза, хранителни натравяния и др.

borola
Сподели: