прочистим черния си дроб

Темата за “прочистването” на черния дроб винаги е била актуална и дискутирана от мнозина. И неслучайно това е така. Черният дроб е уникален орган, съчетаващ в себе си над 500 различни по своя характер биохимични функции, които имат изключително важно значение за жизнените процеси в целия организъм. Това обстоятелство му отрежда ролята на централен орган на обмяната на веществата. Част от разнообразните функции на черния дроб включват химична детоксикация на вредни субстанции и механична филтрация на бактерии, поддържане на нормалния баланс на соли и вода, синтез на плазмени белтъци и мастни киселини, контрол върху усвояването на глюкоза, секреция на жлъчка и др.

Според специалисти голямата значимост на чернодробните функции за организма са станали причина в процеса на еволюцията този орган да изгради мощен резервен потенциал, който се проявява с твърде високи компенсаторни възможности. Доказано е, че черният дроб запазва сравнително добра функционалност дори и при отпадане на 3/4 от неговата маса. Причината за това е високата регенеративна способност на хепатоцитите (чернодробните клетки). За съжаление обаче в съвременния свят черния дроб е подложен на голямо натоварване, което се отразява на целия организъм.

Лошото качество на предлаганите храни, замърсената околна среда, стреса и преумората претоварват черния дроб, което е свързано с понижаване на способността му да изхвърля натрупаните токсични вещества. Все по-често здравните експерти алармират за необходимостта от “прочистване” на черния дроб, което значително ще повиши чувството за емоционално и физическо здраве и ще укрепи имунната система.

Силимарин е емблематична съставка и мощен антиоксидант, който осигурява ефективна защита на черния дроб. Редица автори съобщават за клинични наблюдения, които потвърждават отличния му ефект при чернодробни заболявания или като профилактично средство. Научно доказано е, че силимарин инхибира навлизането на токсини през мембраната на хепатоцитите. На фармацевтичния пазар се предлагат различни препарати, които съдържат екстракт от силимарин. Сред тях се откроява Хептен, който е различен продукт. Благодарение на уникалната си фармацевтична форма (Solucaps) активната съставка силимарин се резорбира бавно от стомашно-чревния тракт след перорално приложение, което позволява бързо и цялостно усвояване от организма.

borola
Сподели: