вирусен хепатит

Пътуването до развиващи се страни, където санитарно-хигиенните условия са лоши, е свързано с по-висок риск от заразяване с вирусен хепатит – водеща причина за увреждане на черния дроб в световен мащаб. Ето защо специалистите по чернодробни заболявания приканват преди да се отправим на далечно пътешествие по работа или за развлечение, да предприемем необходимите предпазни мерки за защита на здравето. Разберете какви са те в настоящата статия!

Изпитани препоръки за предпазване от вирусен хепатит преди пътуване в страни със силно занижени санитарно-хигиенни условия

Ваксинация

Имунизацията е най-ефективното профилактично средство за защита от основните видове вирусен хепатит. Ваксина срещу вирусен хепатит С все още не е разработена, но съществуват сигурни ваксини срещу вирусен хепатит А и B. Именно поради това експертите препоръчват да се подложим на ваксина срещу тези две форми на вирусен хепатит, преди да отпътуваме за страни, където те са разпространени.

В идеалния случай ваксината срещу вирусен хепатит А се поставя 4 седмици преди датата на заминаване. Ако ни предстои неочаквано пътуване и нямаме време да отреагираме адекватно, се смята, че дори 1 доза от ваксината е в състояние да ни предпази от заразяване. За постигане на оптимален ефект 2-ра доза ще бъде приложена 6-12 месеца по-късно.

Що се отнася до ваксината срещу вирусен хепатит B тя вече е задължителна за всички новородени. За съжаление обаче голяма част от възрастните не са имунизирани. Поради това съветът на специалистите е непременно да проверим дали сме ваксинирани срещу тази форма на хепатит и ако не сме, да поправим пропуска. Ваксината притежава над 90% ефикасност и действа в тялото за дълъг период от време (10 години).

Проучване на дестинацията

Събирането на обстойна информация за държавата, която ни предстои да посетим, също е от първостепенно значение, за да се предпазим ефективно от вирусен хепатит. Макар това да изисква време, усилията ще ни се отплатят. Освен че предварително ще сме запознати дали страната е ендемична зона, ще знаем къде да потърсим лекарска помощ, ако например ни ухапе животно или нараним кожата си със замърсен предмет.

Снабдяване с висококачествен хепатопротектор

Експертите са категорични, че когато приготвяме багажа си, непременно трябва да сложим в куфара качествен продукт, който защитава черния дроб от увреждане и подпомага възстановяването му. Такова средство с доказан ефект е Хептен / Hepten®. Този 100% натурален хепатопротектор осигурява несравним комфорт на най-големия ни вътрешен орган. Гарантирането на пълноценно му функциониране е възможно благодарение на екстракта от Бял трън, представляващ 100 mg силимарин. Поради уникалните си свойства активната съставка превръща Хептен в толкова мощно средство, че в случай на нужда той ускорява регенерацията на чернодробните клетки. Черният дроб се възстановява по-бързо от вирусния хепатит и рискът от усложнения на инфекциозното заболяване намалява многократно. Хептен има удобен прием, напълно безопасен е и не причинява странични ефекти и нежелани реакции.

borola
Сподели: