стеатоза

Омазнен черен дроб е наименованието, с което масово е позната стеатозата. Споменаваме го умишлено, тъй като то създава изключително точна представа за метаболитното нарушение, при което се отлагат мазнини в чернодробните клетки (хепатоцити). Онова, което остава замаскирано обаче, са физическите проявления на заболяването. Особено важно е да се научим да ги разпознаваме отрано, защото само по този начин ще успеем да предотвратим сериозни усложнения като стеатозен хепатит и цироза.

Ранни сигнали за стеатоза

Болка в корема

Коремните болки са индикация за много заболявания. Единственият надежден ориентир, който може да ни подскаже от какво страдаме, е тяхната локализация. Дискомфортът в централната или горната дясна част на коремната област предупреждава за натрупване на груби липидни капки в хепатоцитите. Неприятното усещане обикновено се появява непосредствено след хранене, тъй като стомахът се разширява и притиска увеличения черен дроб.

Подуване на корема

Появата на оток в предната коремна стена алармира за увеличен коремен орган. Отнесено към стеатозата, това означава, че черният дроб значително е нараснал. Не е изключено в резултат на нарушения обмен да се е събрала и течност в коремната кухина. Състоянието, познато като асцит, е придружено от симптоми като лошо храносмилане (диспепсия), неспецифични болки в долната част на гърба и затруднено дишане. Прекомерното количество течност може да доведе дори до подуване на глезените на краката.

Храносмилателни проблеми

Обикновено разстроеният стомах, гаденето и газовете са сигнал за проблеми със стомашно-чревния такт. По-малко известно е, че тези оплаквания са характерни и за болестни състояния на черния дроб. Именно поради това не бива да се учудваме, ако след преглед при гастроентеролог се окаже, че не страдаме от лошо храносмилане, а от стеатоза.

Промяна в урината и изпражненията

Отделената при уриниране течност и изпражненията могат да предоставят ценна информация за здравето на черния дроб. В случай че имаме стеатоза, урината ще е значително по-тъмна от нормалното. Тя няма няма да изсветлее с напредването на деня, когато обичайно става бистра. Цветът на екскрементите на засегнатите от омазнен черен дроб пък варира от светло бял до глинест, а миризмата е особено отблъскваща.

Отговорът на природата срещу стеатоза

При наличие на някои от изброените симптоми незабавно трябва да се потърси помощ от специалист. Фактът, че са неспецифични налага да се отхвърлят потенциалните заболявания, преди да се постави диагноза стеатоза. Ако това се случи, е необходимо да се предприемат незабавни мерки за предотвратяване прогресията на болестния процес. Неизменна част от терапевтичния подход е приемът на качествени хепатопротектори като Хептен / Hepten®, който осигурява висока степен на комфорт на черния дроб. Високостандартизираният екстракт от семена на Бял трън в състава му повлиява благоприятно чернодробната функция и овладява неприятните симптоми на стеатоза.

borola
Сподели: