при проблеми с жлъчката

Съществуват естествени решения, които могат да бъдат приложени при проблеми с жлъчката и включени към основната терапия на жлъчно-каменна болест и жлъчна дискинезия.

Физическа активност при проблеми с жлъчката

Регулярната физическа дейност намалява нивата на холестерол и защитава от образуването на камъни в жлъчния мехур. Поддържането на здравословно тегло и добра физическа активност намалява и честотата на жлъчните кризи. Консултирайте се с лекуващия си лекар, който да ви насочи към подходящите и безопасни упражнения за облекчаване на проблемите с жлъчката.

Промени в хранителния режим

Небалансираното хранене и високият прием на рафинирана захар и мазнини могат да доведат до проблеми с жлъчката. За подобряване на здравословното състояние и превенция на жлъчни заболявания се препоръчва диета, включваща по-малко мазнини и повече фибри. За да подобрите функцията на жлъчката, добавете към дневното меню зеленолистни зеленчуци, ядки, кафяв ориз, пълнозърнести продукти, риба, цитрусови плодове и нискомаслени млечни продукти.

Прием на магнезий

Минералът може да бъде полезен при затруднено отвеждане на жлъчния сок от жлъчния мехур. Приемът му може да облекчи спазмите и болките при жлъчна криза. Дефицитът му, от друга страна, повишава риска от образуване на камъни в жлъчката. Преди започване на прием на магнезий се консултирайте с личния си лекар.

Билкови добавки за облекчаване на проблеми с жлъчката

Мента

Ментата съдържа веществото ментол, което има облекчаващи болката свойства. В тази връзка, ментата може да се използва за успокояване на стомашни болки, за подобряване на храносмилането и облекчаване на гаденето. За да подобрите здравето на жлъчката, пийте чай от мента. Смята се, че редовната му консумация може значително да намали жлъчните кризи и силата на изпитваната болка.

Куркума

Куркумата съдържа активното вещество куркумин, известно с противовъзпалителното си действие. Консумацията на куркума стимулира секрецията на жлъчен сок и спомага за отвеждането му от жлъчния мехур. Също така овладява възпалението и болката при проблеми с жлъчката. За да повишите приема си на куркума, консумирайте чай от билката или я добавяйте към ястията си.

Бял трън

Белият трън е билка с безценни качества. Той подпомага функцията на черния дроб и жлъчката, има антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. При проблеми с жлъчката, приемът на силимарин (активното вещество, което се извлича от билката), спомага за намаляване на опасността от образуване на камъни в жлъчката. Стимулира производството на жлъчен сок и има жлъчкогонно действие. Напълно натурален, висококачествен екстракт от семената на Бял трън (силимарин), ще откриете в Хептен / Hepten®®.

Хептен е хепатопротектор, с мощно благоприятно действие върху черния дроб и жлъчния мехур. При проблеми и заболявания на жлъчката, повлиява състава и функцията ѝ, и има жлъчкогонен ефект. Хептен се предлага под формата на течни капсули (Solucaps) за пълно усвояване на активната съставка. Практически безвреден е и няма странични ефекти.

borola
Сподели: