Diet Decision

Проблеми с черния дроб могат да застигнат всеки. Някои от най-издайническите сигнали за наличието на проблеми с един от най-важните човешки органи са появата на храносмилателни смущения и по-точно гадене и подуване на корема. Нерядко се наблюдават и кожни проблеми, промени в цвета на урината, задържане на излишни течности в организма и жълтеница.
Наличието на каквито и да е проблеми с черния дроб налага следването на специален хранителен режим и не на последно място – избягването на определен вид храни, които се смятат за особено вредни и неподходящи при хора с чернодробни проблеми. Всички тези стъпки са от особено значение за здравето и доброто общо състояние на черния дроб.

Храни, които да се избягват при проблеми с черния дроб

Тъй като черният дроб е отговорен за някои от най-съществените функции за човешкото здраве, от изключително значение е той да функционира правилно. Затова е препоръчително да се избягват следните групи храни:

Храни, богати на натриев хлорид

Трапезната сол е с високо съдържание на натриев хлорид – съединение, което не се преработва изцяло от черния дроб, когато са налице чернодробни проблеми.
Най-богати на натриев хлорид са консервираните храни. Редовната им консумация причинява подуване на корема и задържане на течности. Липсата на трапезна сол в ястията може да се компенсира с използването на различни по вид подправки.

Животински продукти

Увреденият черен дроб се затруднява при метаболизирането на протеините, които попадат с животинските храни. Най-трудни за усвояване и преработване са източниците на червено месо. Но е препоръчително при проблеми с черния дроб да се избягват и други източници на протеин като яйца и млечни продукти.
Въпреки това белтъчините са един от основните компоненти на всяка човешка клетка и изпълняват важни биологични функции, затова не се препоръчва тоталното им изключване от режима. Подходящ е приемът на птиче месо, както и всякакви растителни източници на протеини като варива, ядки и семена, авокадо, броколи, брюкселско зеле и други.

Храни с високо съдържание на захар

Бялата захар, както и всички прости въглехидрати въздействат особено неблагоприятно върху черния дроб. Заменете този вид храни с плодове, които са основен източник на плодова захар, но освен това са богати и на фибри.

При проблеми с черния дроб разчитайте на природни средства

Наличието на каквито и да било проблеми с черния дроб може да доведе до влошаване на общото здравословно състояние. Затова дори и при най-беглите индикации за чернодробни нарушения е добре човек да предприеме навременни и адекватни мерки.
Регенерацията на чернодробни клетки по естествен път е възможна с помощта на натурални средства. С най-големи ползи за здравето на черния дроб и жлъчката е веществото силимарин, извлечено от семената на билката Бял трън.
Силимарин се отличава с изключителни полезни качества, част от които са неутрализиране на вредния ефект от свободните радикали, инхибира навлизането на токсини и повишава производството на глутатион, който активира детоксикацията на чернодробните клетки.
Хептен / Hepten® е природен продукт, който съдържа 100 mg силимарин. Това средство успешно стимулира детоксикационните процеси в черния дроб, усилва способността на органа да извежда токсините и вредните вещества от организма и дори въздейства благоприятно на жлъчката.
Продуктът е с научно доказан ефект с високо качество и чистота на съставката и 100% естествен произход.

borola
Сподели: