Прочистване на черен дроб

Всеки е чувал за ползите от прочистване на черен дроб, но не всеки си дава сметка колко важна е детоксикацията за цялостното здравословно състояние на организма. От изключително значение за здравето на всеки човек е способността на черния дроб да преработва и изхвърля токсините от тялото. Във времена на консумация на вредна храна, замърсена околната среда и токсична козметика е от значение да се подпомага черния дроб във функцията му да пречиства организма. Този орган пречиства кръвта, произвежда жлъчен сок, съхранява важни витамини, минерали и желязо. Той се грижи и за освобождаването на тялото от токсините. Когато не работи правилно, храната не може да бъде преработена добре. Затова е много важно да се прави периодично прочистване на черния дроб. Детоксикацията ще спомогне на черния дроб да изпълнява функциите си правилно.

Прочистване на черния дроб стъпка по стъпка

Сурови зеленчукови сокове

Суровите зеленчукови сокове, познати още като смутита ще ви осигурят нужните хранителни вещества. Същевременно способстват за прочистването на черния дроб от токсини. При детоксикацията на черния дроб е необходимо да се стараете 80% от храната, която ще консумирате дневно да е с високо съдържание на вода. Дневното меню трябва да включва плодове, зеленчуци, сокове и смутита. Най-лесният и вкусен вариант за прием на няколко зеленчука на веднъж е чрез смутита. С помощта на сокове, можем да приемем нужните зеленчукови хранения с чисти зеленчуци, необходими за качествено прочистване на черния дроб. Също така под формата на сокове, зеленчуците се смилат по-лесно. Същевременно се и абсорбират по-бързо.

Зеленчуците, които са идеални за прочистване на черен дроб са моркови, цвекло, краставици, зеленолистни, зеле, карфиол и брюкселско зеле. Дори на пръв поглед да не ви звучи много вкусно, когато се комбинират няколко вида зеленчука, се получава апетитно смути. В допълнение може да подправите с магданоз или мента. Тези сокове способстват и за балансирането на алкално-киселинното равновесие в тялото.

Рецепти за смути:

  • Нарежете две ябълки, две шепи спанак, половин лимон, половин краставица, половин авокадо и ги блендирайте с една чаша вода до получаването на хомогенна течност
  • Блендирайте 200 мл вода с две ябълки, шепа зеленолистни, половин лимон, резен целина и половин краставица
  • Блендирайте 200 мл вода с две ябълки, два моркова, една глава цвекло и половин лимон
  • Блендирайте 200 мл вода с връзка магданоз, една супена лъжица ленено семе и половин чаена лъжичка куркума. Благодарение на антиоксидантното си действие магданозът е добър съюзник в детоксикирането. В допълнение куркумата е полезна за храносмилането, помага за баланс на кръвната захар, подкрепя здравата чернодробна тъкан и чернодробният метаболизъм. Препоръчително е да изпивате по четири смутита дневно.

Прочистване на черен дроб с чайове

Корен от репей

Коренът от репей помага за прочистване на черния дроб. За да си приготвите чай от корен на репей е необходимо да запарите една чаена лъжичка от него в 300 мл кипяща вода. Пийте го три пъти на ден по една чаена чаша.

Корен от глухарче

Коренът от глухарче е естествен диуретик. Той помага на черния дроб по-лесно да се освободи от токсините. Освен това е богат на витамини и минерали. Чаят от корен от глухарче, както чаят от репей е хубаво да се приема по три пъти на ден по една чаша.

Бял трън за прочистване на черен дроб

Белият трън е изключителен съюзник в детоксикацията на черния дроб. Той помага за изхвърляне на натрупаните тежки метали и токсини. Неговите качества се крият в изумителния му екстракт – силимарин. Силимаринът успешно неутрализира свободните радикали. Повишава производството на глутатион, който подобрява детоксикиращите способности на черния дроб и инхибира навлизането на токсини. Затова за здрав черен дроб специалистите у нас съветват да се доверим на Хептен / Hepten®.

Хептен е изпитано природно средство, съдържащо стандартизиран екстракт от Бял трън. Хептен засилва силата на клетъчните стени и регенерацията на черния дроб. Продуктът подпомага процесите на детоксикация, подобрява обмяната на веществата и има цялостен благоприятен ефект върху черния дроб и жлъчката. Приемът на Хептен се препоръчва при всякакви нарушения на чернодробните функции. Продуктът е под формата на течни капсули (Solucaps). Хептен е с доказан ефект при увреждания на черния дроб.

borola
Сподели: