Силимарин

Природният дар силимарин има невероятен ефект върху здравето като цяло. В следващите редове ще научите повече подробности за благотворното му влияние върху черния дроб.

Силимарин е антиоксидантен природен продукт, екстракт от семките на популярната билка Бял трън (Silybum marianum)

По природа и структура, силимарин е флавоноидно съединение. Специфичните активности на флавоноидите и растителният им произход са обект на редица проучвания, които доказват безвредното им приложение. Тези проучвания са спомогнали и за откриване на безспорно положителното влияние на силимарин върху чернодробните клетки (хепатоцити).

Силимарин стимулира някои ядрени ензими и подпомага изграждането на белтъчни молекули, стабилизира клетъчната мембрана и така подпомага регенерацията на хепатоцитите. Той блокира навлизането на токсините към вътрешността им и улеснява извеждането на вредните продукти преди да са ги увредили.

Какво е действието на екстракта от Бял трън?

При приема на силимарин е отчетено положително повлияване на хроничната умора и възстановяване на апетита при хора с чернодробни заболявания. Той може да се приема като помощно средство при химиотерапия за повишаване на ефекта и намаляване на токсичните последствия.

При диабетици, оказва благоприятно антиоксидантно действие и намалява оксидативния стрес върху панкреатичните клетки, синтезиращи инсулин. Ефектът на неутрализиране на свободните радикали и понижаване нивото на кръвната захар е още едно от положителните му действия.

В кои случаи е особено подходящ приемът на силимарин?

  • При остро чернодробно увреждане – екстрактът от Бял трън се прилага при остър вирусен, медикаментозен, токсичен и алкохолен хепатит
  • Хронично чернодробно заболяване – силимарин е основно базисно средство за повлияване на стеатоза и чернодробен хепатит, развити вследствие на прием на алкохол. Напоследък се прилага с голям успех при т.н. неалкохолна стеатоза. Най-често заболяването се развива на основата на чернодробна и периферна инсулинова резистентност и свързания с това метаболитен синдром

Неалкохолният стеатозен хепатит е свързан с поява на чернодробна фиброза (натрупване на груба тъкан в черния дроб), която преминава в чернодробна цироза. Силимарин е предназначен за употреба при всички случаи на диагностицирана стеатоза като средство за профилактика и овладяване на фиброза.

Приемайте силимарин под формата на ефективен природен продукт

Оптимална концентрация на силимарин се съдържа в състава на Хептен / Hepten®. Природният продукт е прекрасна алтернатива на лекарствените препарати за овладяване на чернодробни заболявания и осигуряване на комфорт за черния дроб. В състава на Хептен е използван стандартизиран екстракт от Бял трън (представляващ 100 мг силимарин). Той има доказан ефект, оптимално действие и поносимост, и не предизвиква странични ефекти. Силимарин действа антиоксидантно, хепатопротективно, противовъзпалително, като не на последно място стимулира чернодробната регенерация и имунната функция. Подходящ е при чернодробна цироза за симптоматично подобрение и за поддържане функциите на черния дроб.

Доказаните ефекти на Хептен са:

  • облекчаване тежестта на симптомите на увреждане на черния дроб
  • понижаване на високите стойности на чернодробните ензими
  • подобряване качеството на живот
  • силимарин намалява токсичното увреждане на бъбреците и мозъка
  • оказва благоприятен ефект при излагане на хипоксия, при увреждане от тежки метали, при лечение с химио- или лъчетерапия
  • подобрява състава и секрецията на жлъчката и е подходящ при метаболитен синдром, затлъстяване, хипо – и хипергликемия
  • регенерира клетките на черния дроб (хепатоцити)
  • примът му действа благоприятно при хранителни отравяния и алкохолна интоксикация
  • спомага за ефикасна детоксикация на организма
  • повлиява лошото храносмилане с доказан чернодробен произход
borola
Сподели: