стеатоза

Ежедневният прием на кафе е едно от най-силните оръжия в борбата срещу неалкохолна стеатоза. Това гласи изследване на учени от Неаполския университет „Федерико II“, представено през 2016 г. в Барселона по време на Международния чернодробен конгрес на Европейската асоциация за изучаване на черния дроб (EASL). Заключението на членовете на екипа се базира на опитите им върху животни, но те са убедени, че ободряващата напитка има същото действие и върху хората, страдащи от омазнен черен дроб.

Кофеин срещу стеатоза

За целите на проучването учените използват лабораторни мишки, които разделят в три групи. В продължение на 12 седмици те подлагат гризачите на различен хранителен режим: едни животни са на балансирана диета, други консумират храна с високо съдържание на мазнини, а трети приемат кафеен разтвор и продукти, богати на мазнини. След края на третия месец изследователите установяват, че мишките, които всеки ден са „пили“ кафе, имат по-ниски нива на холестерол, нормални стойности на аланин аминотрасфераза (специфичен ензим, който се използва за маркер за чернодробно увреждане) и нямат балонна дегенерация на хепатоцитите (чернодробните клетки). При анализа прави впечатление още, че те са загубили част от теглото си. Учените си обясняват благотворният ефект на кафето при лечение на стеатоза, с факта, че то повишава нивото на протеин, наречен зонулин-1, който модулира чревната пропускливост при хората и животните. Това им дава основание да смятат, че нарушената чревна бариера е „виновна“ за увреждането на черния дроб и появата на стеатоза. „Предишни изследвания вече доказаха, че кафето оказва положително въздействие върху функциите на черния дроб. Ние ги надградихме, като показахме, че то влияе върху пропускливостта на червата. Обект на бъдещи проучвания ще бъде да установим дали увеличената пропускливост на чревната лигавица е провокиращ фактор за развитие на стеатоза при хората. Ако хипотезата ни се окаже вярна, ще направим истински пробив в лечението на коварното чернодробно заболяване, от което страдат около 30% от световното население и между 70% и 90% от хората с наднормено тегло и захарен диабет тип 2. Откритието ще позволи да се намерят иновативни решения за този чернодробен проблем с изключително социално значение“, разсъждава д-р Винченцо Лембо, главен автор на изследването.

Ефективно допълващо лечение на стеатоза с мощно природно средство

Засегнатите от стеатоза, могат да заложат на приема на качествени хепатопротектори. Изцяло натуралният продукт Хептен / Hepten® е разумна алтернатива на синтетичните лекарствени средства за възстановяване на чернодробната функция. Оптималното количество високопречистен екстракт от семена на Бял трън в състава му предотвратява прогресията на стеатозата и осигурява цялостен комфорт на черния дроб. Благодарение на иновативната технологична форма – Solucaps (течни капсули), активната съставка силимарин се усвоява бързо и цялостно от организма. Хептен не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola
Сподели: