стеатоза

Испански учени от Центъра за биомедицински изследвания в областта на обменните заболявания и храненето (CIBEROBN) свързват намаленото разнообразие на чревни бактерии с развитието на стеатоза. Разберете какви нови хоризонти в лечението на чернодробното заболяване, от което страда всеки трети възрастен, разкрива откритието, публикувано в края на месец юни на страниците на сп. Nature Medicine.

С какво ще допринесе откритието на испанските изследователи за терапията на стеатоза?

Според водещия автор на изследването, Хосе Мануел Фернандес-Реал, научният успех може да доведе до революция в лечението на стеатоза. Основание да мисли така му дава фактът, че са открили непознат механизъм за натрупване на мазнини в черния дроб. „В процеса на работата установихме, че група чревни бактерии произвеждат фенилоцетна киселина, която се оказа основен „виновник“ за прекомерното отлагане на липиди в най-големия вътрешен орган. Неочакваното откритие отваря вратите към разработването на нови стратегии за модулиране на микрофлората, потискайки развитието на патогенни микроорганизми, които благоприятстват развитието на чернодробна стеатоза“, заявява Хосе Мануел Фернандес-Реал. По думите му откритието позволява да се направят интересни връзки между състава на микробната флора и метаболизма на въглехидратите. „Това би помогнало да се разбере по-добре причината, поради която 30% от пациентите със затлъстяване не развиват стеатоза, въпреки прекомерното натрупване на мазнини в тялото“, обяснява авторът на изследването.

По всичко изглежда, че и редица известни и талантливи чуждестранни учени възлагат големи надежди на откритието на испанските изследователи. Масимо Федеричи от престижния университет на Рим „Тор Вергата“ е убеден в ключовата роля, която има чревната микробиота във възникването на метаболитно разстройство в хепатоцитите (чернодробните клетки). „Проучването на колегите ми от Испания запълва огромната празнина, която доскоро зееше около причините за възникване на стеатоза. Надявам се да съумеят да приложат на практика описаното откритие и така да предотвратят появата на усложнения, причинени от мастния черен дроб“, разкрива надеждите си италианския изследовател.

Отговорът на природата при стеатоза!

Само времето ще покаже дали испанските изследователи ще успеят да наложат качествено нов подход при лечението на стеатоза. Докато очакват резултатите от научните им търсения, пациентите с омазнен черен дроб у нас могат да разчитат на доказания природен продукт Хептен / Hepten®, за да преборят чернодробното заболяване. Благоприятният ефект на този висококачествен хепатопротектор върху функциите на черния дроб се дължи на оптималното количество екстракт от семена на Бял трън – силимарин – във всяка капсула. Активната съставка инхибира навлизането на токсини през мембраната на хепатоцитите, ускорява регенерацията на чернодробните клетки и повлиява благотворно обмяната на веществата. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага силимаринът, гарантират по-пълното му усвояване от организма, а оттам и по-мощния ефект. Поради изцяло природния си състав Хептен е напълно безвреден и е подходящ за продължителна употреба дори от деца.

borola
Сподели: