стеатоза

В последните години се наблюдава тревожната тенденция все повече деца да страдат от болести, засягащи предимно възрастните хора. Типичен пример за такова заболяване, което напоследък “се подмладява”, е стеатозата, позната още като омазняване на черния дроб. Според статистка на Световната здравна организация от прекомерно отлагане на липиди в чернодробните клетки (хепатоцити) страдат около 6% от малчуганите по света. Състоянието обаче се диагностицира трудно и е твърде възможно “жертвите” сред най-малките да са много повече от официално регистрираните.

Причини за стеатоза при децата

Докато при възрастните злоупотребата с алкохол е основната причина за омазнен черен дроб, при децата стеатозата е провокирана от наднормено тегло и затлъстяване. И тъй като проблемът с излишните килограми засяга между 25-30% от малчуганите в Западния свят, стеатозата се нарежда сред водещите детски чернодробни заболявания в световен мащаб. Подобно на останалите болести на черния дроб в началната фаза на стеатоза симптоматика почти не се наблюдава. В случай че болестта не се открие навреме, съществува риск да прогресира и да доведе до сериозни усложнения (стеатохепатит и цироза). Поради това родителите не трябва да подценяват тази чернодробна патология и при най-малкото съмнение за омазнен черен дроб незабавно да насрочат час при специалист за преглед на детето.

Диагностициране и терапия на стеатоза

Чрез ехографско изследване бързо и безболезнено се установява дали мъникът има чернодробна стеатоза. Ако заболяването е налице, резултатите от последващия биохимичен анализ на кръвта ще отчетат повишени нива на трансаминази (чернодробни ензими) в кръвната плазма. Както вече споменахме, стеатоза при децата не е за подценяване. Своевременно открито обаче, състоянието е напълно обратимо. Изисква се единствено родителите да подобрят хранителните навици на своите наследници, като включат повече плодове, зеленчуци и ядки в менюто им и ограничат до минимум храните, съдържащи прости въглехидрати. От съществена важност е и да повишат двигателната активност на малчуганите, като ги насърчават да изпълняват аеробни физически упражнения на открито.

Лечение на стеатоза с природни средства

Приемът на хепатопротектори, продукти, които възстановяват чернодробната функция и възпрепятстват появата на възможни усложнения, е неизменна част от комплексния терапевтичен подход при пациентите с омазнен черен дроб. Специалистите съветват родителите да се доверят на Хептен / Hepten® за овладяване на стеатоза при децата. Неговата мощна активна съставка силимарин е с доказан механизъм на действие и висока ефективност при различни чернодробни заболявания.

borola
Сподели: