полезни храни

Една от най-съществените функции на черния дроб е пречистването на токсичните вещества и отпадните продукти от организма. Въпреки това черният дроб изпълнява още много важни за съществуването ни дейности, сред които секретиране на хормони, белтъци, ензими и жлъчна течност, обмяна на хранителни вещества и витамини, складиране на гликоген с енергийна цел и други.

От начина на хранене до голяма степен зависи нормалното функциониране на черния дроб. Неговите функции могат да бъдат компрометирани под въздействието на определени вредни храни, сред които най-негативен е ефектът на захарта и всичките ѝ производни.

За правилното протичане на тези процеси е необходимо да се полагат специални грижи, част от които е консумацията на определени полезни храни.

5-те най-полезни храни за здрав черен дроб

1. Тъмно зелени листни зеленчуци

Кейл, брюкселско зеле, спанак и други зелени листни зеленчуци са богати на сяра, която е известна с ползите си за здравето на черния дроб. Това органично вещество по естествен начин защитава организма от зловредните химикали, токсини и свободни радикали благодарение на своите детоксикационни свойства.

2. Кръстоцветни зеленчуци

Този вид зеленчуци съдържат жизненоважни витамини, минерали и фитонутриенти, сред които с най-големи ползи за здравето на черния дроб са каротеноиди, флавоноиди и индоли. Те неутрализират вредното въздействие на различни химикали, пестициди, медикаменти и други канцерогенни вещества. Към кръстоцветните зеленчуци спадат броколи, карфиол и зеле.

3. Морски водорасли

Този вид растения са едни от най-древните обитатели на планетата, които се отличават с мощни детоксикационни качества. Ефектът им се дължи на свойството да предотвратяват абсорбцията на тежки метали в организма като кадмий, алуминий, бром, живак, олово и други токсични вещества, попаднали в организма от заобикалящата ни среда.

4. Храни със съдържание на пребиотици и пробиотици

Пребиотиците представляват храносмилателни фибри, необходими за естествения растеж на колониите от полезни бактерии (пробиотици) в чревната флора. Черният дроб до голяма степен е свързан с храносмилателната система и при достатъчно количество добри бактерии се подобрява способността му да извежда токсините от организма.
Най-богати на пребиотици храни са аспержи, артишок, цвекло, някои кореноплодни зеленчуци, праз лук, цикория и други. А полезните добри бактерии можем да си набавим чрез консумацията на храни, преминали през процес на ферментация.

5. Храни със съдържание на полезни мазнини

Източниците на полезните омега-3 и омега-6 мастни киселини намаляват възпалителните процеси в организма и понижават нивата на триглицериди в кръвта.
Авокадото пък е полезно благодарение на съдържанието на мононенаситени мазнини и глутатион – протеин с особени ползи за здравето и пречистващите качества на черния дроб.

Силимарин – веществото с най-големи ползи за здравето на черния дроб

Силимарин представлява екстракт от билката Бял трън. Този извлек се отличава с най-големи и многобройни ползи за функциите на черния дроб, тъй като стимулира регенерацията на чернодробните клетки (хепатоцити) и ги предпазва от увреждане и оксидативен стрес. Силимарин подобрява и секрецията на глутатион в организма, неутрализира действието на свободните радикали, стимулира функциите на клетъчната мембрана и дори повлиява благоприятно състава на жлъчката.

Най-чистият и висококачествен екстракт от силимарин се съдържа в Хептен / Hepten®. Това е природен продукт с висока степен на безопасност, който е особено подходящ за превенция и овладяване на някои от най-честите чернодробни проблеми. Препоръчва се при токсични, възпалителни и метаболитни увреждания на черния дроб и жлъчката, като оказва особено благоприятен ефект и при хранително отравяне, лошо храносмилане и безапетитие.

borola
Сподели: