увеличен черен дроб

Увеличен, наричан още уголемен черен дроб е състояние, което медицински се обозначава като хепатомегалия. При нарастане размерите на този важен орган той може ясно да се опипа с ръка вдясно под ребрата в коремната област. Различни симптоми могат да подскажат за развитието на това състояние, а причините, които водят до появата му също са разнообразни.

Причини за увеличаване на черния дроб

Нарастването размерите на черния дроб може да настъпи поради структурни изменения на самия орган или като последствие от друго системно заболяване в организма.

Изменения и увреждания на самия орган

Най-честите причини за хепатомегалията са патологичните реакции, които протичат в черния дроб. Възпалителни процеси или изменения в структурата на чернодробната тъкан (паренхим) са най-честите от тях. Те се появяват при заболявания като хепатит или стеатоза. При хепатит възпалението на чернодробните клетки и тъкани води до нарастване на размерите му. При стеатоза пък се наблюдава отлагане на прекомерни количества мастна тъкан в органа, което освен че увеличава размерите му, затруднява изпълнението на жизненоважните му функции.

Влияние на други системни заболявания върху състоянието на черния дроб

Увеличен черен дроб може да се наблюдава и като следствие от заболявания, засягащи други органи и системи в организма. Такива са последствията при развитие на хронична сърдечна недостатъчност. Тогава се наблюдава застой на кръв в големите вени на организма, а черният дроб е сред основните засегнати органи. Той отича, става плътен и се увеличават размерите му.

Симптоми и оплаквания при увеличен черен дроб

При това състояние предния ръб на черния дроб може ясно да се опипа в дясно под дъгата на ребрата. Опипването е съпроводено с болка в много случаи. Като оплаквания често се описват гадене, повръщане, обърканост на съзнанието и халюцинации, както и жълтеница, видима по кожата и склерите на очите.

Хората с хепатомегалия могат да си помогнат с правилно хранене

При повечето случаи на увеличен черен дроб значително облекчение на състоянието се наблюдава след спазване на определен хранителен режим. Правилната диета може да минимизира симптомите, да предотврати усложнения и да подобри състоянието на черния дроб и на целия организъм.
Главните препоръки в тази насока са свързани с намаляване приема на протеини, което значително ще намали и количеството на токсични продукти, отделящи се при тяхната преработка в организма. Може да се увеличи приема на лесно разградими прости захари, с които да се поддържа енергийния запас в тялото. Трябва да се ограничат мазните храни, както и солта, която предизвиква задържане на течности в организма и допринася за допълнително подуване на черния дроб.

Поради изброените ограничения се препоръчва прием на пълнозърнести храни и студеноводна риба, които са богати на омега-3 мастни киселини – основни съединения, намаляващи възпалението и преустановяващи образуването на нефункционална фиброзна тъкан в черния дроб. Освен това се препоръчва повишаване приема на цветни плодове и зеленчуци. Те снабдяват тялото с витамини, лесноусвоими захари, вода и антиоксиданти. Именно антиоксидантите трябва да се набавят във високи дози при чернодробни заболявания.

Финалният щрих на грижите за болен черен дроб…

Всички мерки за лечение на черния дроб биха били безпредметни, ако не се осигури максимален комфорт за този орган. Облекчаване на дейността му и пълна подкрепа за възстановяване на намалените му функции всеки може да получи с приема на природния продукт Хептен. Хептен е стандартизиран, щателно проучен и доказано ефективен хепатопротективен продукт, осигуряващ максимална подкрепа за пълно възстановяване след различни чернодробни заболявания, включително увеличен черен дроб.

borola
Сподели: