факти за черния дроб

В статията ще научите различни и интересни факти за черния дроб. Започваме с това, че той е изумителен орган с много важни функции за тялото. Черният дроб има способността да се регенерира и детоксикира, да съхранява различни хранителни вещества и да генерира енергия. А, сега, нека разгледаме петте на брой интересни факти за черния дроб, които подбрахме специално за вас!

Първият от фактите за черния дроб, който ще ви изуми, е че той се регенерира

Ако част от черния дроб бъде отстранена, останалата може да се регенерира до първоначалния си размер в рамките на само няколко седмици! Също така, той има най-висока степен на регенерация от всички органи в тялото. Черният дроб може да се обнови напълно в рамките на 6 месеца. Изумително, нали? Именно тази способност е изключително полезна в медицината, защото поради този факт, има надежди за “отглеждане” на чернодробна тъкан в лабораторни условия, която би спомогнала различни лечения на чернодробни заболявания.

Вторият от фактите за черния дроб, е че той има важна детоксикираща функция

Този орган играе централна роля в детоксикацията на метаболитни отпадъчни продукти. Той превръща токсичните вещества в нетоксични, а след това те се отделят. Поради това, здравият черен дроб е от съществено значение за това, тялото да успява да разгражда токсините.

Интересното също за него е, че той може да изпълнява над 500 различни задачи в тялото, което го прави универсален!

Третият от фактите за черния дроб, е че той съхранява важни хранителни вещества

Черният дроб е малък склад за витамини, минерали и захари. Мастноразтворимите витамини като A и D се съхраняват по същия начин като мастноразтворимите токсини, което пък може да доведе до нежелани ефекти. Черният дроб също съхранява въглехидрати като гликоген, който се превръща в глюкоза, когато е необходимо, осигурявайки необходимата ни енергия. Също така, там има запаси и от желязо, което е отговорно за кръвообразуването.

Четвъртият от фактите за черния дроб, е че затлъстяването му може да доведе до множество усложнения

Затлъстяването на този така важен орган е причинено най-вече от лоши хранителни навици, злоупотреба с алкохол и други фактори, които могат да доведат до сериозни усложнения, включително – цироза и рак на черния дроб. А, подобрение може да се очаква с промяна на хранителните навици, загуба на тегло и съответно – упражнения.

Друг интересен факт, е че затлъстяването на черния дроб при населението нараства, а експерти споделят, че това засяга около 1/3 от цялото население.

И петият от фактите за черния дроб, е че микроелементите играят важна роля за неговото здраве

Различните микроелементи като витамините и минералите играят жизненоважна роля за нормалното функциониране на черния дроб. Приемането на различни добавки и поддържането на балансирана диета може да подпомогне чернодробната функция. Не забравяйте, че витамините от група B са много важни, тъй като те подпомагат разграждането на алкохола и други токсини в черния дроб. Нека към тях добавим и бетаина, който е хранително вещество (намиращо се в цвеклото и спанака), подпомагащо чернодробната функция и предотвратяващо чернодробни заболявания.

За здрав черен дроб – доверете се на природата

Специалистите в България препоръчват прием на Хептен / Hepten®, който е създаден изцяло с помощта на природата. Тайната на неговото действие е в активната съставка силимарин, която се извлича от невероятната билка Бял трън. При редовна употреба се наблюдава ясно подобряване на функциите на черния дроб и жлъчката. Продуктът също е препоръчителен за прием при налични заболявания като хепатит, цироза, токсични увреждания и стеатоза. Той ускорява детоксикацията, насърчава регенерацията и подобрява обмяната на вещества. Дозировката, която е препоръчителна е по 1 капсула 3 пъти дневно, след хранене. Без странични ефекти!

Може да откриете продукта, както в аптечната мрежа в цялата страна, така и в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: