хепатит А

Какво представлява хепатит А?

Хепатит A представлява инфекциозно заболяване на черния дроб, което се причинява от вируса HAV. За разлика от останалите форми на вирусен хепатит протича умерено или леко, като продължителността му е кратка. Отличителна особеност на хепатит А е, че той не хронифицира. В повечето случаи черният дроб се възстановява напълно. Честотата на хепатит А е най-висока през есенния сезон. Застрашени от инфекцията са основно децата, които ходят на ясли и детски градини, хората работещи в тях и др.

Как се осъществява заразяването с хепатит А?

Вирусът на хепатит А прониква в организма през устата чрез замърсени храни или вода, като най-често това се случва при неспазване на добра хигиена. Възможно е и заразяването да се осъществи посредством контакт с болен човек, или чрез докосване на предмети, които той е държал. В редки случаи може да се предаде от един на друг човек чрез кръвопреливане.

Кои са симптомите на хепатит А?

– пожълтяване на “бялото” на очите (склерите) и кожата

– лесна уморяемост и отпадналост

– умерено повишена температура

– възпаление на очната лигавица, зачервяване и смъдене на окото

– липса на апетит

– гадене, понякога съпроводено от повръщане

– сърбеж по кожата

– потъмняване на урината, която добива цвят на тъмен чай или бира

– усещане за тежест, болка или дискомфорт в областта под дясното ребро

– болка в горната част на корема

– диария (по-често при децата)

Симптомите на хепатит А се проявяват от две до шест седмици след осъществяване на контакт с вируса.
Хората, боледуващи от хепатит А се възстановяват в период от две до осем седмици. В редки случаи той може да стигне до 6 месеца.

Хепатит А – в какво се състои лечението?

Препоръчително е пациентите с хепатит А да спазват постелен режим, да избягват пикантни, пържени храни, алкохол и лекарства, увреждащи черния дроб. Много специалисти препоръчват прием на хепатопротектори. Хептен / Hepten® е доказано ефективен и безопасен природен хепатопротектор, който съдържа екстракт от Бял трън. Той повлиява благоприятно чернодробното увреждане и подпомага бързото и цялостно възстановяване на черния дроб.

borola
Сподели: