хепатит А

Хепатит А е инфекциозно заболяване на черния дроб. В превод от латински хепатит означава „възпаление на черния дроб“. Това е една от основните форми на вирусен хепатит, която обаче протича за сравнително кратък период от време, в сравнение с другите форми на хепатит. За щастие, в по-голямата част от случаите при успешно и навременно лечение се постига пълно излекуване на черния дроб.

Това обаче не означава, че заболяването е безобидно. Някои от най-отличителните признаци на прогресирането му са появата на жълтеница, повишаване на телесната температура, болки в абдоминалната област, гадене, съпроводено от повръщане, липса на апетит, потъмняване на урината и диария.

Инфектиране с хепатит А – особености

Хепатит А се причинява от вируса HAV. Предава се от човек на човек най-вече посредством заразена храна, вода или друг вид напитки, включително и лед. Лошите хигиенни навици се считат за една от най-сериозните предпоставки за заразяване с вируса на хепатит А. Инфекцията може да се предаде и при пряк и непряк контакт с носител на HAV, както и при сексуални отношения. Редки са случаите на заразяване при кръвопреливане.
Вирусът на хепатит А навлиза в тялото посредством епителните клетки в устната кухина и мигрира към черния дроб за период от две до шест седмици.

HAV се възпроизвежда като използва рибозомите на чернодробните клетки. Това обаче възпрепятства нормалното функциониране на хепатоцитите. Колкото повече чернодробни клетки са заразени с вируса на хепатит, толкова по-скоро започват проявите на заболяването. Вирусът се секретира в стомашно-чревния тракт посредством жлъчната течност, която се произвежда в черния дроб.

Носителите на заразата могат да започнат разпространението една седмица след заразяването, когато още дори не е започнала проявата на симптомите. Най-висока е степента на заболеваемост в детски градини и ясли, старчески домове и друг вид подобни социални институции.

Превенция на хепатит А

Тъй като заболеваемостта е най-висока в развиващите се страни, където хигиенните навици и условия са значително занижени, то в едно развито общество превенцията се осъществява значително по-успешно. Това обаче не означава човек да занемари своята лична хигиена и да не предприеме никакви мерки за превенция за заразяване с вируса на хепатит.

Редовното миене на ръцете с топла вода и сапун е сред най-успешните мерки за профилактика и качествена превенция. Също така е необходимо да се уверите, че плодовете и зеленчуците, които консумирате, са добре измити. Пиенето на вода от непроверени и съмнителни източници също е препоръчително да се избягва.

Приемът на качествени хепатопротектори се смята за ефективно допълващо средство при лечение на хепатит А, тъй като тези средства допринасят за цялостно възстановяване и подобряване на функциите на черния дроб.

С особени ползи за здравето на черния дроб се отличава природният продукт Хептен / Hepten®. Съдържащото се в него мощно антиоксидантно вещество силимарин (екстракт от Бял трън) допринася за пълно възстановяване на черния дроб, тъй като повлиява благоприятно естествения процес на регенерация на чернодробни клетки. Освен при хепатит, Хептен е подходящо средство и при всякакви други видове възпалителни заболявания на черния дроб.

borola
Сподели: