хепатит

Един от най-често срещаните проблеми с черния дроб е развитието на хепатит. Това е възпаление на черния дроб, предизвикано от злоупотреби с алкохол или с лекарства, или от заразяване с хепатитен вирус. Според вида на причинителя се разглеждат алкохолен хепатит, токсичен (лекарствен) хепатит, вирусен хепатит и др.
Последните научни данни показват, че съществува връзка между хепатита и инсулта. Преди да разгледаме по-подробно връзката между двете състояния, нека дадем малко подробности за черния дроб.

Черен дроб – функции и подръжка

Черният дроб е най-гoлемият вътрешен орган. Участва в храносмилането, в метаболизирането на ензими и хормони и в жизненоважните процеси за детоксикация на организма. Всички специалисти са на мнение, че трябва да се полагат качествени грижи за черния дроб, за да се избегне риска от хепатит и останалите често срещани чернодробни заболявания. Това се постига по 2 основни начина:

– спазване на здравословна диета за черен дроб

– прием на укрепващи черния дроб продукти – т.нар. хепатопротектори

Хепатит и инсулт – каква е връзката?

Хепатитът се проявява с увреждане на чернодробните клетки (хепатоцити). Стига се до намаляване на производителността на черния дроб във всяко отношение. Увреждането му неминуемо оказва негативно влияние върху всички системи. Оказва се, че сърдечно-съдовата система е сред основните потърпевши от развитието на чернодробни заболявания като хепатит и стеатоза (омазнен черен дроб).

Инсултът е една от основните причини за инвалидизиране и смърт в световен мащаб. Дължи се на увреждане на съдовото дърво в организма и по-специално на проблеми с кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка. При хепатит и увреждане на черния дроб се нарушава метаболизма на холестерол и е налице повишена опасност от атеросклероза. Това е основна предпоставка за запушване и увреждане на съдовете и поява на инсулт.

Имайки предвид, че хепатитът и другите проблеми с черния дроб повишават риска от инсулт, не бива да се учудваме защо лекарите апелират към полагане на профилактични и при това качествени грижи за черния дроб.

Грижа за черния дроб и профилактика на чернодробни заболявания

Най-добрият начин да се постигне това е чрез приема на споменатите по-горе продукти – хепатопротектори. Именно те са сред водещите средства за възстановяване на черния дроб след прекаран хепатит. С доказана ефективност се ползва добре пoзнатият продукт Хептен / Hepten®. Той проявява укрепващо действие върху чернодробните клетки, поддържа нормалната им структура и функции и подпомага възстановяването им след увреждане.

borola
Сподели: