холецистит

Холецистит е неприятна диагноза, свързана с болка и дискомфорт. Нека заедно разберем повече за заболяването и начините за справяне с него.

Същност на холецистит

Холецистит е заболяване, което засяга стената на жлъчния мехур. Протича като възпаление, което може да се изяви остро, а впоследствие да хронифицира. Най-често се появява, когато жлъчни камъни запушат извеждащия жлъчния сок канал.

Остър холецистит

Най-често се развива като усложнение на друго заболяване – холелитиаза (жлъчно-каменна болест). При нарушена обмяна на жлъчните киселини и холестерола в жлъчния мехур се създават условия за отлагане на метаболити и образуване на твърди частици и жлъчни камъни. При нарастването си те запушват жлъчните канали. В мехура се натрупва жлъчка, налягането се повишава, това разтяга и раздразва стените на жлъчния мехур и създава условия за възпалението им.

Видове остър холецистит

Калкулозен

Причинява се от камъни, които затрудняват извеждането на жлъчния сок. Заболяват по-често бременните или жените в напреднала възраст и с по-светла кожа. Много от холециститните заболявания са от този тип.

Акалкулозен

Все пак обаче в редки случаи холецистит може да се предизвика от състояния, несвързани с наличие на жлъчни камъни. Такива холецистити се определят като акалкулозни. Причина за появата им може да бъде нарушено снабдяване с хранителни вещества на лигавицата на жлъчния мехур. Предразполагащи фактори са дълго гладуване, физическа травма на мехура, сепсисни и инфекциозни състояния, развитие на паразити по жлъчните пътища, диабет, бъбречна недостатъчност. Акалкулознен холецистит развиват и лежащо болни пациенти, подложени на продължителни вливания на хранителни разтвори.

Симптоми на остър холецистит

Симптоматиката на остър холецистит силно наподобява тази при други жлъчни и чернодробни заболявания. Прояви, които по-конкретно би следвало да насочват вниманието към диагнозата, са болки в дясното подребрие в горната коремна област. Те обикновено се появяват остро нощем или след ядене, задържат се дълго, усещат се в дълбочина. Възможно да прогресират към дясната част на гърба и да променят силата си в различни пози на тялото, засилвайки се при вдишване. Тези симптоми често се допълват от повръщане, неразположение и повишаване на температурата.

Хроничен холецистит

За хроничен холецистит се говори, когато възпалението на жлъчния мехур продължи дълго време или се повтаря често.

Причини за хронифициране на холецистит

В основата на заболяването могат да стоят още:

  • запушване на жлъчния канал
  • натрупване на прекалено голямо количество холестерол в жлъчката при бременност или екстремна загуба на тегло
  • влошено кръвоснабдяване на жлъчния мехур като резултат от диабет
  • инфекция на дренажната система на жлъчния канал
  • хормонален дисбаланс
  • злокачествено заболяване на жлъчния мехур, черния дроб или панкреаса

Рискови групи за развитие на хроничен холецистит

Най-застрашени от развитие на хроничен холецистит са бременните, диабетно болните, хората с наднормено тегло и затлъстяване и пациентите, подложени на хормонална терапия.
Практиката показва, че жените са по-предразположени към развитие на хроничен холецистит от мъжете. Причината е, че те по-често страдат от камъни в жлъчката и хормонален дисбаланс.

Лечение на холецистит

Холециститът е възпалителен процес, чието лечение често налага прием на антибиотици и обезболяващи средства. Уместна е и употребата на продукти, които имат жлъчкогонен ефект и подобряват извеждането на жлъчния сок при увреждане на жлъчния мехур или запушване на жлъчните пътища. Природният дар Хептен / Hepten® мощно подпомага организма при възпалена жлъчка и затова е първи избор на специалистите. Ефективността му се дължи на активното вещество силимарин в неговия състав. То е извлечено от семената на растението Бял трън (Silybum marianum) и е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин). Попадайки в организма, силимаринът съдейства за възстановяване функциите на жлъчката. Стимулира производството на жлъчен сок и храносмилателни ензими. Освен това осезаемо намалява риска от образуване на жлъчни камъни. Това обаче не е всичко! Силимаринът се отразява благотворно и на черния дроб, като подпомага неговите многобройни функции.

За постигане на оптимален резултат се препоръчва Хептен да се приема продължително време

Използван според предписанието, Хептен не предизвиква странични ефекти и нежелани реакции. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага, гарантиран по-бързо и цялостно усвояване на активната съставка от организма, а оттам и по-мощен ефект. В допълнение Хептен е икономически изгоден.

borola
Сподели: