хранене при чернодробни заболявания

От изключително значение е да следваме подходящ режим на хранене при чернодробни заболявания. Какви са най-честите проблеми, които възникват и как да се храним, ако страдаме от чернодробно заболяване – научете в публикацията.

Какво представлява черният дроб?

Най-големият вътрешен орган в човешкото тяло е черният дроб. За разлика от всички останали органи, той единствен притежава способността да се регенерира при увреждане. Най-важните му функции са: образуване на жлъчка, която отговаря за смилането на храната и филтриране на токсичните вещества.

Черният дроб е съставен от четири части – дясна и лява част, опашен и квадратен дял. Този орган тежи почти 1,4 кг., а цветът му е кафяво-червен. В ембрионалния период в него се формират кръвни клетки. Черният дроб е “натоварен” с над 500 разнообразни функции. Сред тях са борба с токсичните вещества, преодоляване на някои инфекции, производство на хормони, контрол над кръвната захар. Главната задача, която изпълнява, е да пречиства кръвта, постъпила от храносмилателния тракт, преди тя да е постъпила до други органи.

Най-големият вътрешен орган в организма произвежда жлъчни сокове, на които се дължи тъмното оцветяване на отпадните продукти, изхвърляни от организма. В черния дроб е съсредоточено голямо количество кръв – приблизително 10% от общото количество на кръвта в организма.

Какво може да увреди черния дроб?

Няколко фактора, могат да “саботират” функциите на черния дроб:

 • хроничните възпаления (хронични хепатити)
 • приемът на алкохол
 • тютюнопушене
 • медикаменти или лъчеви увреждания
 • хранително отравяне
 • стеатоза и цироза
 • продължителният прием на лекарства
 • наднормено тегло и затлъстяване
 • консумация на храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол

Черният дроб съдържа около 10% мазнини. Ако количеството им се повиши, се развива стеатоза на черния дроб, която увеличава опасността от появата на чернодробни заболявания.

Кои храни да изключим от режима си на хранене при чернодробни заболявания?

От изключителна важност е начинът на хранене при чернодробни заболявания. Препоръчва се избягването на пържени храни, както и такива, които съдържат прекалено много мазнини и сол. Необходимо е да се изключат от менюто храни като бобови култури и свинско месо – те увеличават отделянето на жлъчка. Специалистите съветват да не се консумират подправки, пушени храни, репички, лук, чесън. При различните нарушения на чернодробните функции, имаме ограничение при приема на някои храни:

 • Цироза – избягвайте солените храни
 • Омазнен черен дроб – приемайте нискокалорични храни
 • Хемохроматоза – не консумирайте храни, съдържащи желязо
 • Хепатит C – намалете приема на сол и не консумирайте храни с желязо

Какъв режим на хранене при чернодробни заболявания да приложим?

Храненето трябва да бъде разделено на 5-6 приема дневно и да се осъществява по едно и също време. Заложете на крехкото месо и пълнозърнестите продукти. Препоръчителна е консумацията на храни богати на фибри и увеличеният прием на вода. Преди заспиване не бива да се натоварва стомахът, както и да се приемат зеленчуци в суров вид.

Препоръчително е ястията да са печени, сварени или приготвени на пара. Необходимо е температурата на готвене да не надвишава 62 С, както и да не бъде под 15 С. Количеството на водния прием за денонощие трябва да бъде до 2 л. Приемът на сол трябва да бъде сведен до 10 гр на ден.

Комбинирайте успешно здравословното хранене при чернодробни заболявания с хепатопротективен продукт
Освен спазването на подходящ хранителен режим, за ефективното преодоляване на чернодробните увреждания, специалистите препоръчват Хептен / Hepten®. Той е утвърден хепатопротектор с доказано положително влияние върху черния дроб. Хептен съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от Sylibum marianum (Бял трън) ,който съответства на 100 мг силимарин.

Доказано е, че силимарин се прилага успешно при остро увреждане на черния дроб и жлъчния мехур, хронично чернодробно заболяване, отравяне с гъби. Хептен подпомага правилното функциониране на черния дроб и жлъчката, има детоксикиращо и регенериращо хепатоцитите действие. Тъй като е природен продукт, Хептен не предизвиква нежелани реакции. Това го прави изключително успешно приложим при продължителна употреба.

borola
Сподели: