вирусен хепатит

Според статистически данни около 500 млн души в света живеят с вирусните хепатити В или С. За съжаление никой не е застрахован от вирусен хепатит. Той може да засегне както децата, така и възрастните от всяка една раса. В случай, че не се лекува своевременно вирусният хепатит нанася тежки поражения върху черния дроб. Сред тях са цирозата, чернодробната недостатъчност, рака на черния дроб и др. Хепатит В и С са причина за настъпване на летален изход при над 1 млн пациенти годишно. За нашата страна статистическите данни сочат, че хепатит В и С се срещат съответно при 4% и 1,5% от хората.

С какво да се храним в периода на възстановяване от вирусен хепатит?

Вирусният хепатит (А, В и С) представлява инфекциозно заболяване, вследствие на което черният дроб се възстановява продължително време (няколко месеца). В този период е необходимо пациентът да избягва физическото и психическото натоварване и да се придържа към специален хранителен режим. Той в най-голяма степен способства за възстановяване на чернодробните функции и е препоръчително да се спазва за период от половин до една година. Важно е по състав хранителните продукти да са достатъчно разнообразни, както и дневното им количество да бъде разпределено по следния начин:

белтъчини – 100 – 200 гр

въглехидрати – 300 – 400 гр

мазнини (препоръчват се растителни) – 60 – 80 гр

В хранителното меню на пациентите, които се възстановяват от вирусен хепатит е добре да присъстват неограничени количества плодове и зеленчуци. Препоръчва се храната да се приготвя чрез печене, варене, без да се запържва или към нея да се добавят силни подправки или трудни за смилане съставки.

Храните, които е добре да се консумират след прекаран вирусен хепатит са: нетлъстите меса, млечните продукти с ниска масленост, тиквички, домати, зелен фасул, грах, картофи, овесени ядки, ориз, пчелен мед, копър, магданоз, праскови, кайсии, череши, ягоди, бяла риба, пъстърва и др.

Какво още препоръчват специалистите за по-бързо възстановяване от вирусен хепатит?

Специалистите препоръчват прием на природния хепатопротектор Хептен / Hepten®. Той съдържа екстракт от Бял трън – силимарин. Доказано е, че силимаринът ускорява регенерацията на чернодробните клетки, стимулирайки биосинтезата на функционални и структурни белтъци. Освен това силимарин притежава антиоксидантен ефект, благодарение на който се прекъсва по-нататъшното разрушаване на клетъчните структури. Хептен е произведен в специална фармацевтична форма – течни капсули, която се усвоява изключително лесно от организма.

borola
Сподели: