Хранително натравяне – стратегии

С настъпването на лятото опасността от хранително натравяне рязко се увеличава. Ето защо в настоящата статия ще фокусираме вниманието си върху методите за ефективна превенция срещу това остро състояние, което е причинено от прием на хранителни продукти, заразени с бактерии.

Стратегии за профилактика срещу хранително натравяне през летните месеци

Специалистите са категорични, че за да намалим осезателно риска от хранително натравяне през летните месеци, трябва да:

1. Измиваме старателно ръцете си с хладка вода и подходящо измивно средство в продължение на 15-20 секунди. Този основен хигиенен навик, който усвояваме от най-ранно детство, ни предпазва от интоксикация особено след като сме били в контакт с продукти, които са заразени с бактерии.

2. Дезинфекцираме всички прибори и съдове за хранене, дъската за рязане и кухненските плотове. За целта е удачно да използваме разтвор от 1 л гореща сапунена вода и 50 гр сода бикарбонат. С помощта на този природен дезинфектант ефективно ще хигиенизираме кухнята и ще противодействаме на болестотворните агенти, причинители на хранително натравяне.

3. Подлагаме прясното мляко на топлинна обработка, преди да го консумираме. Приемът на сурово мляко крие риск от заразяване с бактерии от вида Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Campylobacter, главни виновници за хранително натравяне.

4. Измиваме обилно с вода плодовете и зеленчуците, чиято кора не можем да обелим.

5. Съхраняваме суровото месо от птици, диви и домашни животни, риби и морски деликатеси далеч от останалите хранителни продукти. В тях могат да се развият редица бактерии, причиняващи хранително натравяне.

6. Консумираме възможно най-скоро бързоразвалящите се хранителни продукти.

7. Съхраняваме в хладилник храната. Ниските температури я предпазват от разваляне и намаляват риска от заразяването й с бактерии, които водят до хранително натравяне.

8. Размразяваме храната в хладилника, микровълновата печка или в студена вода. Никога не бива да го правим на стайна температура, защото продължителния престой на продуктите на открито е предпоставка за развитие на бактериите, причинители на хранително натравяне.

9. Приготвяме храните от животински произход, докато достигнат минималната безопасна вътрешна температура, за да унищожим бактериите, предизвикващи хранително натравяне. Тя е различна за различните продукти. За говеждо и кайма от свинско месо е 71 °C, за пържоли – 63 °C, за пилешко и дивеч – 74 °C, за риба – 63 °C и за яйца 71 °C.

Помощ от природата срещу хранително натравяне през лятото

Ако въпреки предприетите мерки, станем „жертва“ на хранително натравяне, трябва незабавно да противодействаме на попадналите в организма бактерии. Светкавичната намеса от наша страна е жизненонеобходима, тъй като отделените от патогените токсини, застрашават здравето на черния дроб. За щастие в лицето на Хептен / Hepten® разполагаме с мощно оръжие, което ускорява регенерацията на чернодробни клетки (хепатоцити). Силата на този 100% натурален хепатопротектор, който успешно се използва като помощно средството в лечението на хранителна интоксикация, се крие в активната съставка силимарин. Той е извлечена от семената на популярната билка Бял трън (Silybum marianum) и е смес от изомерни флавоноидни съединения (силибинин, силикристин и силидианин).

Редица клинични данни доказват, че силимаринът възпрепятства навлизането на токсините към вътрешността на хепатоцитите и по този начин предпазва най-големият ни вътрешен орган от увреждане. За постигане на оптимален ефект е удачно приемът на Хептен да продължи минимум 3 месеца. Изцяло природния му произход го прави безопасен за продължителна употреба. Хептен може да се използва дори от малки деца. Не крие риск от странични ефекти и нежелани реакции. Иновативните течни капсули (Solucaps), в които се предлага, осигуряват бързо и цялостно усвояване на активната съставка от организма, а оттам и по-мощен ефект.

borola
Сподели: