цироза

Причините за цироза на черния дроб са много и разнообразни. Ще се убедите сами в това в редовете по-долу, където сме се фокусирали върху основните рискови фактори за поява на опасното заболяване. За да сме максимално полезни, ще ви представим и ефективния начин за намаляване на здравния риск.

Главни предразполагащи фактори за развитие на цироза

Злоупотреба с алкохол

Системната злоупотреба с алкохолни напитки е най-честата причина за цироза в света. В интерес на истината обаче, хроничният алкохолизъм невинаги води до чернодробното заболяване. Статистиката нееднозначно го потвърждава. 15% от алкохолиците не развиват цироза, което кара учените да смятат, че и други фактори играят роля във възникването и развитието на болестта.
Опитът показва, че в 70% от случаите пациентите се сблъскват с диагнозата „алкохолна диагноза“ след прием на повече от половин литър високоградусов алкохол дневно в продължение на 10 години. Черният дроб на жените е по-податлив на алкохолно увреждане, отколкото този на мъжете. Ето защо дамите трябва да бъдат особено предпазливи.

Вирусен хепатит

Както подсказва наименованието в основата на този вид хепатит стоят вируси. Важно е да се отбележи, че не всички болестотворни агенти причиняват остър (хроничен хепатит), който потенциално може да прерасне в цироза. Това е „привилегия“ единствено на причинителите на хепатит B (HBV) и C (HBC). Според официалните данни 10% от случаите на цироза са пряко следствие от вирусен хепатит B.

Наследствени заболявания

Заболявания с наследствен характер като хемохроматоза (патологично натрупване на желязо в черния дроб и други органи), болест на Уилсън (отлагане на мед в чернодробната тъкан) и алфа-1-антитрипсинов дефицит (ниско ниво на АЛАТ в кръвта) също се свързват с появата на цироза.

Възпаление или запушване на жлъчните пътища

При възпалителни промени в жлъчните канали или обструкция на жлъчните пътища черният дроб се възпалява, което води до поява на билиарна цироза.

Прием на определени лекарства

Някои лекарствени средства като метотрексат са изключително вредни за черния дроб. Приемът им крие опасност от чернодробно увреждане, което може да прерасне в цироза.

Ефективна превенция на цироза с доказано природно средство

Избягването на провокиращите фактори е най-надеждният начин за предпазване от цироза. Приемът на висококачествен хепатопротектор също има решаваща роля при профилактиката на опасното чернодробно заболяване. Лидер сред продуктите, които се грижат за здравето на черния дроб у нас, е Хептен / Hepten®. Ненадминатото му свойство да осигурява цялостен комфорт на най-големия вътрешен орган се дължи на оптималното количество силимарин във всяка капсула. Активната съставка е извлечена от семената на билката Бял трън, която мощно подпомага чернодробната функция и предпазва ефективно от редица чернодробни проблеми. Научно доказано е, че благодарение на своя състав Хептен съдейства за ускоряване регенерацията на чернодробните клетки, оказва благотворно въздействие върху състава на жлъчката и спомага за пречистване на организма от токсините. За да разгърне силимаринът напълно своя потенциал, е необходимо Хептен да се приема продължително време. Продуктът е има отлична поносимост, практически безвреден е и подходящ за дълговременна употреба.

borola
Сподели: