черен дроб функции

Малко хора могат да посочат основните функции на най-големия ни вътрешен орган – черен дроб. Затова сме посветили тази публикация на опознаването на черния дроб и грижата за правилното му функциониране.

Черен дроб – органът с най-многобройни и разнообразни функции

  • обмяна на веществата в организма – най-големият ни вътрешен орган взима основна роля в обмяната на всички хранителни вещества – въглехидрати, мазнини и белтъци. Вследствие на тази му функция, в черния дроб се натрупват запаси от гликоген (за снабдяване с енергия при нужда). В храносмилателния тракт се обработват и се резорбират липиди с участието на чернодробни и жлъчни ензими. Черният дроб е и резервоар за съхранение на витамини (А, Е, В).
  • терморегулация на организма – черният дроб регулира топлообмена и задържането или отделянето на топлина от тялото, според специфичните условия на средата. Това става чрез фина регулация на интензитета на метаболитните процеси в него и приоритетно засилване или забавяне на някои от тях. Регулацията се определя според нуждите на организма от набавяне или отделяне на топлина.
  • хемопоеза – в периода на бременността и вътреутробното развитие на плода, черният дроб на бебето е органът, който взима най-дейно участие в кръвотворните процеси.

Една от най-добре познатите и важни функции, която извършва нашият черен дроб е детоксикация

Продуктите на обмяната в организма са вещества с най-разнообразни функции и активности. Някои от тях са токсични, с лекарствен, алкохолен или хормонален произход, и трябва да се обезвредят. Именно в черния дроб, активността на подобни вещества се намалява чрез биохимични процеси на хидролиза, окисление, редукция, метилиране, естерификация и др.

С детоксикацията, дейностите на важния орган не се изчерпват. Ето какви други процеси протичат в черния дроб:

  • депониране – през този орган преминава кръвта, обогатена с резорбирани метаболитни продукти от стомаха, червата, панкреаса. Непрекъснато се поддържа определено количество кръв, която стои депонирана в черния дроб. Тя се ползва като регулатор на венозното кръвообращение при влошена помпена функция на сърцето.
  • екскреция – много вещества трябва да се извеждат от организма. С кръвта, те се пренасят до черния дроб, където се преобразуват до форма, подходяща за екскрецията им през отделителната система. Освен това, в черния дроб се разграждат остарелите и нефункционални еритроцити.

Имайки предвид всички жизненоважни функции на нашия черен дроб, специалистите съветват да се грижим за доброто му състояние

Лабораторните изследвания на чернодробните ензими дават важна информация за състоянието на черния дроб и наличието на болестни процеси в него.

Аланин аминотрансфераза (АЛАТ), аспартат аминотрансфераза (АСАТ) и алкална фосфатаза (АФ) са ензими, които се съдържат в чернодробните клетки. Изброените ензими участват активно в биохимичните процеси, протичащи в клетките на черния дроб.

Първите два чернодробни ензима имат и съществена роля в производството на гликоген, който е основен енергиен източник. При увреждане на черния дроб, тези ензими се освобождават в кръвта и стойностите им се повишават значително. Освен в черния дроб, АСАТ се съдържа в по-малки количества в бъбреците, скелетните мускули, сърцето, мозъка, панкреаса и белите дробове. Ензимът алкална фосфатаза се открива също в жлъчните пътища и костите.

Стойностите на АСАТ и АЛАТ се увеличават при увреждане на чернодробните клетки

Това се случва в резултат на прекомерна употреба на алкохол, вирусни и бактериални инфекции, токсични продукти, лекарствени средства, диабет и др. Лекарите са категорични, че приемът на анаболни стероиди също може да бъде причина за промени в нивата на АСАТ и АЛАТ. Много често, увеличение на алкалната фосфатаза се наблюдава при хепатит, цироза, запушване на жлъчните пътища и др.

Въпреки уникалната способност да се саморегенерира, черният дроб има нужда от грижа, за да бъде здрав и да функционира правилно.

Активна природна грижа за здрав черен дроб

Протекцията на черния дроб е гаранция за добро здраве. Погрижете се за вашия черен дроб с природния продукт Хептен / Hepten®.

При различни увреждания на черния дроб (хепатит, цироза, стеатоза, токсични увреждания), специалистите препоръчват приема на антиоксиданта силимарин. Той се извлича от растението Бял трън и научно доказано притежава изразено хепатопротективно действие. Хептен съдържа висококачествен стандартизиран екстракт от семената на Бял трън, представляващ 100 mg силимарин.

Приемът на Хептен действа благоприятно върху функциите на черния дроб и жлъчката, като няма странични ефекти.

Продуктът подпомага детоксикацията, ускорява регенерацията на хепатоцитите и повлиява положително обмяната на веществата. Има жлъчкогонен ефект и спомага за доброто храносмилане.

Хептен се приема при нарушени чернодробни функции, увреждания на черния дроб, дисфункция на жлъчката и хранителни отравяния.

Дозира се по 1 капсула, до три пъти на ден – след хранене.

borola
Сподели: