чернодробна недостатъчност

Чернодробна недостатъчност настъпва, когато големи зони от черния дроб се увредят непоправимо и органът не може да изпълнява функциите си. Кои са ранните симптоми и какви мерки е необходимо да предприемем за профилактика при чернодробни проблеми?

Черният дроб може да бъде увреден от различни заболявания

Като основен детоксикиращ и регулаторен орган и същевременно най-голяма секреторна жлеза, черният дроб защитава организма от най-различни заболявания. Той също така, много силно се влияе от някои болести и тяхното лечение. Те могат да му нанесат множество увреждания от различен характер.

Заболяванията, предизвикани от вируси, могат да засегнат различни органи и системи в организма. Вирусът на хепатита атакува именно черния дроб и може да му нанесе непоправими увреждания, ако не се лекува навреме и с правилните терапевтични методи. Черният дроб може да загуби частично и дори напълно функционалността си и при развитие на други заболявания в организма. Те може да го засягат само косвено, но достатъчно силно, за да му нанесат щети.

Туберкулозата засяга основно белия дроб, но може да увреди сериозно и черния дроб

Заболяването се причинява от бактерии от род Mycobacterium и ако бактериите мигрират до черния дроб и го колонизират, могат сериозно да го увредят. Опитите му да се справи с инфекцията в някои случаи са свързани с развитието на т.н. хепатитна туберкулоза.

Стомашно-чревните инфекции, предизвикани например от гъбички от род Candida, в някои случаи могат да възпрепятстват детоксикиращата функция на черния дроб.

Някои методи за лечение на определени заболявания също могат да имат пагубно въздействие върху този много важен орган. При лъче- или химиотерапия например, черният дроб е основен потърпевш от страничните ефекти на използваните силни лекарствени средства.

Всички изброени рискови фактори могат да причинят увреждания на черния дроб, които да доведат до опасната чернодробна недостатъчност.

Чернодробна недостатъчност е животозастрашаващо състояние, което изисква спешни мерки и медицинска намеса

Обикновено до чернодробна недостатъчност се стига постепенно и бавно, в продължение на години. В по-редки случаи тя може да настъпи и скоротечно при силна интоксикация на черния дроб от прием на голямо количество медикаменти, гъбни натравяния и др.

Обичайните причини за развитие на чернодробна недостатъчност са:

  • хепатити (вирусни, автоимунни и др.)
  • продължителни злоупотреби с алкохол
  • цироза
  • недохранване
  • хемохроматоза (наследствено заболяване, при което в черния дроб се депонират токсично високи количества желязо)

Симптомите на чернодробна недостатъчност са нетипични

Ранната симптоматика е свързана с умора, гадене, липса на апетит и диария. С прогресирането на състоянието, съответно и оплакванията стават по-сериозни. Появява се жълтеница, посинявания и поява на рани от съвсем леки интервенции, подут корем, ментални нарушения (енцефалопатия) и сънливост.

Лечението на чернодробна недостатъчност, проведено в ранен етап, често е сполучливо

Лечението е насочено към запазване на здравите части от органа и подпомагане на дейността му с чернодробни продукти, до премахване действието на причинителя, и стимулиране на регенерацията му. В по-тежките случаи се налага чернодробна трансплантация.

Правилната профилактика за предпазване от чернодробна недостатъчност е най-сигурното средство за контрол

Ето някои полезни прийоми, с които да проведете адекватна чернодробна профилактика:

  • Проучете хепатитните ваксини и тяхното прилагане
  • Хранете се разнообразно и не прекалявайте, за да не претоварвате черния си дроб
  • Не злоупотребявайте с алкохол
  • Поддържайте добра хигиена, мийте редовно ръцете си, особено преди да се храните

Прием на хепатопротективни продукти – най-ефективният начин за превенция на чернодробна недостатъчност

Приемът на хепатопротективни продукти е необходим при всяко от гореизброените състояния с цел опазване на черния дроб и осигуряването на максималния му комфорт и оптимална функционалност. Като мощен хепатопротектор, редица специалисти препоръчват Хептен / Hepten®.

Хептен е природен продукт, който осигурява комфорт и висока защита на черния дроб и неговите клетки. Приемът на Хептен е надежден метод за осигуряване на дълъг живот на черния дроб и намаляване цялостното негативно влияние върху него. Хептен съдържа уникалната активна съставка силимарин, която е незаменима в профилактиката срещу чернодробни увреждания. Хептен подпомага детоксикацията на важния орган, съдейства за регенериране на хепатоцитите и има положителен ефект върху жлъчката.

Хептен се приема при нарушени чернодробни функции, токсични, метаболитни или възпалителни увреждания и хранително натравяне. Дозира се по 1 капсула, до 3 пъти на ден след хранене, като не предизвиква нежелани странични ефекти.

borola
Сподели: