Чернодробна стеатоза – най-честото заболяване на черния дроб

При чернодробна стеатоза е необходимо да подходим изключително сериозно към здравословното си състояние. Прочетете цялата важна информация за заболяването в текущата публикация.

Черният дроб е един от най-важните и същевременно сложни органи в нашия организъм

Черният дроб представлява орган, в който се извършват множество биохимични процеси. Той осъществява обмяната на мазнини, въглехидрати и белтъчини, участва в храносмилателния процес, притежава терморегулаторна, хемопоетична, резервоарна, екскреторна и детоксикираща функция.

Правилното функциониране на черния дроб е от изключително значение за осъществяване на важните процеси в тялото. Ето защо, когато той е засегнат от дадено заболяване, това оказва неблагоприятно влияние и върху други органи и системи.

Едно от най-често срещаните увреждания на черния дроб е чернодробна стеатоза

Чернодробната стеатоза е позната още като омазнен черен дроб или затлъстяване на черния дроб. Тя представлява обменно нарушение, при което в клетките на органа се натрупват голямо количество мазнини. В резултат на това хепатоцитите (чернодробните клетки) започват все по-трудно да осъществяват своите специфични функции.

При чернодробната стеатоза мазнините в черния дроб се отлагат постепенно. Темпът, с който заболяването се развива, както и степента на пораженията, са в пряка зависимост от причините за появата на заболяването. Най-често те са генетични, токсични или вирусни.

Чернодробната стеатоза може да се развие и като следствие от придобити или вродени увреждания на чернодробните клетки, както и при нарушение в обмяната на мазнините

При здрав човек, черният дроб се състои от 5-6% мастни образувания, а при засегнатия от заболяването – от около 25 – 30%.

Прекомерната консумация на алкохолни напитки и употребата на нездравословни храни също са сред рисковите фактори за възникване на стеатоза. Според специалисти, хората, които най-често биват засегнати от това заболяване са тези с наднормено тегло. Въпреки това, при хората, чиито килограми са в норма, също има опасност за неговото развитие.

Понякога стеатозата на черния дроб може да бъде предшественик на метаболитен синдром. Той се свързва с високи холестеролни нива, наднормено тегло и висока кръвна захар. Омазнен черен дроб обикновено притежават хората, които пазят строги диети, както и вегетарианците. Причината е в рязкото понижаване на количествата приемана храна. Това „принуждава“ черния дроб да се запаси с мазнини, с цел запазване на най-важните функции, извършвани в организма.

Ако чернодробната стеатоза не се излекува навреме, е възможно да се развие стеатозен хепатит.

Какви са симптомите на чернодробна стеатоза?

Стеатозата е коварно заболяване от гледна точка на това, че липсват ранни симптоми, които да сигнализират нейната поява. В момента, в който те се появят е възможно вече заболяването да се намира в някой от по-напредналите стадии. В много от случаите специалистите откриват заболяването чак, когато се е стигнало до мастен хепатит или цироза. Сред симптомите на чернодробна стеатоза са:

  • лесна уморяемост
  • болки в гърба и коремната област
  • липса на апетит
  • потъмняване на очните склери
  • трудности при дефекация
  • сутрешно гадене, повръщане
  • сърбежи по тялото
  • непоносимост към пържени и тлъсти храни

Какъв е терапевтичният подход при чернодробна стеатоза?

Както споменахме, несвоевременно лечение на чернодробна стеатоза може да доведе до развитие на стеатозен хепатит. В случай, че и той не бъде овладян, това може да доведе до стеатозна цироза. При стеатозната цироза се наблюдава сериозно изменение в структурата на черния дроб.

Специалистите са категорични, че чернодробната стеатоза може да се контролира и лекува. За да се диагностицира навреме и да се вземат адекватни мерки, е необходимо да се извършват регулярни профилактични прегледи. В рискова група са хората, преминали 35-40 годишна възраст.

Някои от начините за преодоляване на алкохолна стеатоза са спиране на алкохола и промяна в хранителния режим. Нужно е да се намали телесното тегло при затлъстяване, да се контролират нивата на холестерола и кръвната захар.

Хепатопротектори – изключително ефективни средства в терапията на чернодробна стеатоза

Чернодробната стеатоза представлява обратимо заболяване, което може да се овладее. Според специалистите, от голямо значение за тази цел е приемът на хепатопротектори. Доказал свойствата си на такъв е природният продукт Хептен / Hepten®.

Хептен съдържа висококачествен екстракт от растението Бял трън, който спомага за регенерацията и правилното функциониране на чернодробните клетки. По този начин Хептен осигурява комфорта и възстановяването на черния дроб. Основните функции на Хептен са повишаване на устойчивостта на черния дроб към увреждания от токсините и възстановяване на нормалната му дейност и структура. Приемът на Хептен предпазва клетките на черния дроб от влиянието на неблагоприятни фактори, повлиява положително обмяната на веществата и има жлъчкогонен ефект.

Хептен се приема по 1 течна капсула, 3 пъти дневно след хранене. Продуктът е напълно безвреден, като се усвоява на 100% от организма и може да се приема продължително време.

borola
Сподели: