черен дроб

Каква е ролята на черния дроб в организма?

Той е един от най-интензивно работещите органи в тялото, изпълняващ стотици функции. Много специалисти го наричат „Централната разпределителна станция на тялото“. Той обработва всичко, което ядем и пием и или го елиминира, или го трансформира във форма, удобна за ползване от клетките.

Кои са най-важните стъпки за поддържане на черния дроб здрав?

Необходимо е основно да се приемат здравословни храни и да се лимитира употребата на алкохол. Тъй като през черния дроб преминават за обработка приетите с храната продукти и той е депо за много от отработените вещества, всичко вредно, прието с храната, потенциално представлява опасност за увреждане на черния дроб.

Кой е най-полезният за черния дроб хранителен режим?

Специалистите препоръчват прием на протеини предимно от растителен произход (боб, грах, леща), лимитиране на мазните храни, съдържащи трнс-мазнини и редовно включване в менюто на сурови, естествени и минимално технологично преработени продукти.

Какви са най-честите симптоми на чернодробните заболявания?

Болшинството от чернодробно болните изпитват отпадналост, уморяват се от дори леки натоварвания. Освен това при почти всички се забелязва гадене, повръщане, намален апетит, потъмняване на урината и жълтеница – жълт оттенък по бялото на очите и лигавиците на тялото.

Как се диагностицира заболяване на черния дроб?

При забелязване на някой от посочените симптоми и провеждане на ехографско и кръвно изследване за установяване размерите и функционалността на черния дроб по някои показатели като чернодробни ензими, триглицериди и др. В случаи на семейна обремененост се препоръчват и по-обстойни изследвания като ядрено-магнитен резонанс и компютърна томография.

Какви са основните методи за предпазване от сериозните чернодробни заболявания?

Основното средство за защита от стеатоза и цироза е лимитирането на увреждащите черние дроб субстанции – лекарства, алкохол, химикали. За предпазване от вирусни хепатитни заболявания се препоръчва ваксиниране срещу хепатит А и В и съблюдаването на добра лична и сексуална хигиена за избягване заразяването с хепатит С, срещу който все още няма изработена ваксина.

Какво друго може да се направи за поддържане здравето на черния дроб?

Винаги е добре да се полагат грижи за обезпечаване на чернодробното здраве – при увреден черен дроб или профилактично за подпомагането му при повишено натоварване. Хранителните добавки с изяснен и природен състав могат да са естествено допълнение към всяка програма за защита на този важен орган. Много ефективен такъв продукт е Хептен, който доказва хепатопротективното си действие при все повече хора с чернодробни оплаквания.

Каква е прогнозата за хората, диагностицирани с чернодробно заболяване?

Основните чернодробни заболявания – стеатоза и вирусни хепатити – са с добра дългосрочна прогноза за излекуване, при условие, че се лекуват правилно. По-сериозно е положението при диагностициране на цироза, която се смята за краен и необратим стадий на чернодробно увреждане и единственият изход предлага трансплантацията.