диета при омазнен черен дроб

Омазняването на черния дроб е един от най-честите чернодробни проблеми в световен мащаб. То може да прерасне в цироза и чернодробна недостатъчност, затова е важно да се намали излишното омазняване около този важен орган и да се спазва подходящ хранителен режим, който да намали вероятността от последващо увреждане на черния дроб.

За съжаление този проблем се наблюдава при все по-младото поколение и не е нещо нетипично дори за децата с наднормено тегло. Този факт сам по себе си е достатъчно тревожен, защото колкото по-рано се развие заболяването, толкова по-голяма е вероятността за бъдещи усложнения.

Черният дроб притежава изключителни качества да се самовъзстановява и самопречиства и поради тази причина ако проблемът бъде открит навреме и ако се предприемат правилните мерки може да се възстанови напълно.

Диета при омазнен черен дроб – какви храни включва?

Хранителният режим при омазнен черен дроб не трябва да е ниско калоричен или беден на мазнини. Напротив – той трябва да е достатъчно засищащ и питателен и да не оставя усещането за глад и намалено калорийно съдържание. Ето какви храни са подходящи за хора, които имат от омазнен черен дроб:

  • Сурови растителни храни. Тъй като по-голямата част от плодовете са богати на плодова захар, не се препоръчва консумацията на повече от 2 плода дневно, особено когато е поставена цел отслабване и горене на мазнини.
    От друга страна зеленчуците съдържат много малко количество захар, затова в суров вид те могат да се консумират в неограничени количества.
  • Зеленчуци. С изключение на картофите, голямото разнообразие от зеленчуци могат да компенсират липсата на хляб и тестени храни в режима.
  • Качествен протеин. Някои храни, богати на протеини, ще намалят необходимостта от прием на допълнителни калории, тъй като засищат за по-дълго време. Освен това белтъчините са важен градивен елемент за много тъкани и органи в човешкото тяло. Ето най-подходящите източници на качествени аминокиселини за хора, които имат омазнен черен дроб:
    – месо от пасищно животно
    – пресни морски дарове и риба
    – птиче месо
    – яйца
    – бобови храни (боб, леща, грах), сурови ядки и семена

Как да намалим риска от усложнения при омазнен черен дроб?

Освен подходящия хранителен режим, за възстановяване на функциите на черния дроб съдейства веществото силимарин. Това е природно средство за лечение на всякакви чернодробни заболявания, включително чернодробна стеатоза.

Хептен / Hepten® е природен продукт, който съдържа 125 mg екстракт от семената на билката Бял трън, което представлява 100 mg силимарин. Хептен има силен антиоксидантен ефект. Той съдейства за пречистване на организма от токсини и ускорява регенерацията на чернодробните клетки. Приема се по една течна капсула до 3 пъти дневно след хранене.

borola
Сподели: