хранене при омазнен черен дроб

Хранене при омазнен черен дроб – ние ще ви дадем съветите, от които се нуждаете. Черният дроб е от съществено значение за метаболитните процеси и функционирането на храносмилателната система. Поради това диетата, която спазвате, има пряко влияние върху здравето му. При омазнен черен дроб, който не е възпален, правилната диета може да доведе до пълно възстановяване.

За хора страдащи от чернодробно заболяване, особено при омазнен черен дроб, здравословното и балансирано хранене е от ключово значение. При наличие на наднормено тегло, отслабването пък е приоритет. За да избегнете калорични претоварвания, алкохолът е строго забранен, тъй като освен множество калории, той натоварва изключително много черния дроб. А, пресните храни – те са задължителни!

Хранене при омазнен черен дроб с въглехидрати, протеини и мазнини

Прекомерният прием на въглехидрати е водещ фактор при омазнения черен дроб. Затова трябва да се ограничи консумацията на сладкиши, хляб и тестени изделия. Препоръчва се съотношение от 50% въглехидрати, 20% протеини и 30% мазнини. Въглехидратите трябва да идват от пълнозърнести такива като хляб, паста и ориз. А, протеините, които са така важни за черния дроб, може да набавите от яйца, ядки, бобови растения, млечни продукти, риба и птици.

Здравословни мазнини в храненето при омазнен черен дроб

Висококачествените мазнини са важни за здравословното хранене при омазнен черен дроб. Маслиновото, рапичното, лененото масло и маслото от пшеничен зародиш са богати на ненаситени мастни киселини и могат да се консумират до 3 супени лъжици дневно. Маслото също е приемливо, но трябва да избягвате свинската мас, палмовата мазнина, слънчогледовото и шафрановото масло.

При омазнен черен дроб – много зеленчуци и плодове

Редовната консумация на зеленчуци, поне 3 пъти на ден, е важна за поддържането на здрав черен дроб. Полезни зеленчуци са марули, чушки, цвекло, моркови, краставици, тиква, домати, копър, грах, патладжан, пащърнак, артишок, спанак и тиквички. Плодове с ниско съдържание на захар като горски плодове, нектарини, портокали, сливи, праскови, дини и ябълки са препоръчителни, докато сладки плодове като грозде, манго, банани, череши и круши трябва да се избягват поради високото им съдържание на фруктоза.

Не забравяйте фибрите и течностите в храненето при омазнен черен дроб

Фибрите регулират кръвната захар и подпомагат метаболизма на мазнините в черния дроб. Те се съдържат основно в зеленчуци, бобови растения и пълнозърнести продукти. За да поддържате достатъчен прием на течности, е необходимо да консумирате около 2 литра неподсладени напитки на ден като вода или чай. Газирани напитки и алкохол трябва да избягвате.

Освен здравословно хранене при омазнен черен дроб, трябва да подобрите и вашата физическа активност

Експертите препоръчват 3 основни хранения на ден без леки закуски, за да дадете почивка на черния си дроб. Постенето и периодичното гладуване също могат да бъдат полезни. При периодично гладуване се консумират 2 хранения между 8 часа, следвани от 16-часова почивка. Ограничаването на калориите и редовните физически упражнения са от съществено значение за поддържане на нормално тегло и здравословно хранене при омазнен черен дроб.

Не претоварвайте работата на черния си дроб, а му помогнете – със здравословна храна и добра двигателна активност!

При омазнен черен дроб – здравословният избор, който да направите още сега!

Пречистете черния си дроб ефективно с помощта на Хептен / Hepten®! Този изцяло натурален продукт има мощно хепатопротективно действие, което подпомага изчистването на черния дроб от токсини и подпомага детоксикацията на цялото тяло. Той също така насърчава регенерацията на чернодробните клетки и възстановяването на нормалните функции на черния дроб. Допълнително, този природен продукт благоприятства работата на жлъчката и подобрява метаболизма, както и храносмилането. Тези ефекти се дължат на висококачествения екстракт от Бял трън, под формата на силимарин, който той съдържа.

Продуктът е с висок профил на безопасност, дори при продължителна употреба.

Може да го намерите в аптеките в цялата страна, както и онлайн на сайта на електронния магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Сподели: